Santa Coloma desaconsella beure aigua de l'aixeta per excés de fluor

Aquest ha demanat a l'ACA que alliberi aigua del Pasteral per recarregar el seu aqüífer, buit per la sequera

08.08.2016 | 07:18

L'Ajuntament de Santa Coloma de Farners ha aconsellat als menors de 16 anys i als majors de 60 que no consumeixin aigua de l'aixeta a causa de «l'elevada concentració de fluor» existent a la xarxa pública com a conseqüència de la sequera. El consistori va emetre ahir un ban municipal per informar d'aquest fet a la població després que, en les últimes analítiques realitzades, es detectés un augment en el nivell de fluor, situant-se per sobre d'1,5 mg/l en l'aigua potable. Tot i que el fluor no és considerat com un element tòxic agut, la seva ingesta continuada pot representar un perill per a la salut. Així, concentracions entre 0,5 i 1 mg/l protegeixen la població infantil de la càries dental, en canvi concentracions superiors a 1,5 mg/l poden suposar un risc de fluorosi dental. Per a gent gran, concentracions superiors a 1,5 mg/l poden suposar risc de fluorosi òssia.
Davant d'aquests riscos l'Ajuntament ha recomanat també que no s'utilitzi l'aigua de la xarxa per beure o cuinar, i que la llet artificial per a nadons es prepari amb aigua embotellada, tot i que especifiquen que es pot usar per dutxar-se i rentar la roba o els estris de cuina sense cap risc per a la salut.

Solució puntual
De moment, el consistori ja ha demanat a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que autoritzi a l'empresa Aigües Ter Llobregat (ATLL) perquè durant uns dies alliberi aigua des de l'embassament del Pasteral fins al sifó que dóna a la riera de Santa Coloma i permeti així que es recarregui l'aqüífer que abasteix el municipi, que està pràcticament buit a causa de la sequera. Una solució que segons el govern colomenc «no servirà per acabar amb els problemes d'abastament que pateix Santa Coloma de forma periòdica». «És degut a la sobreexplotació d'aquest aqüífer, i al fet que la riera de Santa Coloma és una conca típicament mediterrània, i per tant estacional, que a l'estiu patim aquests problemes», va assegurar l'alcalde, Joan Martí, qui va afegir que per garantir el subministrament d'aigua potable «només hi ha una solució que realment sigui efectiva: connectar-nos a una altra font d'aigua».
L'any 2006 es va plantejar la possibilitat de connectar la xarxa municipal al Pasteral, però finalment, i ja tenint el projecte redactat, l'ACA va imposar la connexió amb la dessaladora de Blanes, una actuació que tampoc es va fer.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

Puigdemont serà nomenat Confrare d´Honor de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners

La capital de la Selva celebrarà la 35a edició de la festa del 10 al 13 de novembre.

CiU de Tossa demana que es suspengui cautelarment la consulta del port

CiU de Tossa demana que es suspengui cautelarment la consulta del port

Aporta un dictamen d'un catedràtic de la UdG que considera que el conveni signat entre...

L´escriptor Vicenç Villatoro, nou president del Jurat dels Premis Recvll de Blanes

L´escriptor Vicenç Villatoro, nou president del Jurat dels Premis Recvll de Blanes

L'actual director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona s'estrenarà al jurat en la 53a...

Caldes preveu licitar les obres del Tourist Club a principis del 2017

Caldes preveu licitar les obres del Tourist Club a principis del 2017

Les actuacions estan pressupostades en uns 3,5 milions d'euros, que pagaran els veïns

Senglars Mariners

Senglars Mariners

"Fa pocs dies, tres joves exemplars van fer una excursió fins a les mateixes instal·lacions del...

Declaren injustificat traslladar a 30 quilòmetres una caixera de Blanes

Una sentència ha declarat injustificat el trasllat d'una caixera d'un supermercat Condis de...

Enllaços recomanats: Premis cinema