L'estudi ambiental realitzat per la conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha donat el vistiplau al desmantellament de la línia elèctrica que travessa l'espai natural de Les Guilleries, entre Vic (Osona) i Girona, segons va anunciar ahir el departament.

Amb la construcció de la línia de Molta Alta Tensió (MAT), entre Sentmenat (Vallès Occidental) i Baixàs (França), es va plantejar com a mesura compensatòria la compactació del tram de la línia de 110 kV al seu pas per les Guilleries, per reduir-ne l'impacte ambiental.

D'aquesta manera, l'actual cablejat passarà per les torres de la MAT i alliberarà els 18 quilòmetres que travessen l'espai. En total es desmantellaran 74 torres elèctriques i els corresponents fonaments. Així, s'alliberaran 300.000 metres quadrats de vegetació, dels quals prop de 250.000 m2 corresponen a hàbitats d'interès comunitari.

Les Guilleries és l'extrem més septentrional de les serres litorals catalanes. Situat entre les comarques d'Osona i la Selva, és una zona de transició entre les regions mediterrània i centreeuropea amb elements naturals representatius d'ambdues zones. Segons va informar Territori, les tasques de desmuntatge no incidiran sobre l'espai, tot i ser un terreny abrupte de difícil accés i s'empraran tècniques que respectin la vegetació que envolta la línia i que permetrà que l'espai de seguretat es recuperi ràpidament, un cop es deixin de fer les tales preventives.

A més, s'ha previst una restauració i revegetació de les zones de treball, les bases de les torres i tots els camins que deixin de tenir utilitat un cop eliminada la infraestructura.