Quatre detinguts en una operació de la Policia Nacional contra el tràfic d'éssers humans. Un d'ells a Lloret de Mar i se'ls acusa de pertànyer a una xarxa que introduïa a Espanya a ciutadans iranians a canvi de fins a 50.000 euros

Un dels membres era un intèrpret de persa en jutjats i administracions. Aquest home oferia als iraquians, en el moment de la seva declaració, passaports falsos i desplaçaments a altres països de la Unió Europea.

Els arrestats utilitzaven una complexa ruta per arribar a Espanya ja que passaven per Turquia, Dubai, Brasil, Paraguai i Bolívia abans d'arribar a Espanya. Amb aquest trajecte dissimulaven el tràfic il·legal de persones procedents de l'Iran, segons la Policia Nacional.

Durant la investigació han arrestat 15 persones més per delictes de falsedat documental.

Els agents de la Policia Nacional van començar a investigar a partir d'informacions obtingudes en una operació anterior, amb les que van constatar l'existència d'una organització criminal dedicada al tràfic d'éssers humans des de l'Iran.

Bolívia, lloc d'obtenció dels passaports

En aquesta ocasió la ruta i el modus operandi per introduir els ciutadans iranians era diferent. Es realitzava passant per Turquia, Dubai, Brasil, Paraguai i Bolívia fins arribar a Espanya. Precisament a Bolívia, darrera escala abans d'arribar a Espanya, era on a les persones traficades se'ls facilitaven passaports falsos.

Quan els agents van comprovar la presència a Espanya dels membres de l'organització es van fer les detencions, una d'elles a Lloret de Mar. La resta van ser dutes a terme a Madrid Barcelona i ??l'Hospitalet de Llobregat.

Durant els escorcolls, la policia ha comissat també documents de viatge de Romania i Bulgària que eren falsos, maquinària per poder fer les falsificacions com una plastificadora, un enquadernadora tèrmica, plàstics, una guillotina talladora de precisió, així com material informàtic i telèfons.

Un dels aspectes que va dificultar les indagacions dels agents va ser que algun dels investigats residia al Regne Unit i es desplaçava a Espanya durant breus períodes de temps.

L'intèrpret captava les persones a Espanya

Els principals membres de l'entramat pertanyien a una coneguda família dedicada al tràfic d'éssers humans a l'Iran, el seu país d'origen, tenint com a suport logístic a Espanya a un intèrpret de llengua persa.

Això li permetia ser coneixedor de les declaracions de persones traficades per la trama i d'altres organitzacions a les que oferia els "serveis" de l'entramat. A causa dels seus serveis com a intèrpret, coneixia el funcionament sobre tràfic de persones iranians i se'n aprofitava per obtenir informació, oferir documents falsos i fins i tot aconsellar a les persones il·legals sobre com havien d'actuar.

L'operació de la Policia Nacional ha anat a càrrec de la Brigada Central de Falsedats Documentals de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres, la UCRIF de Barcelona i la Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres de Madrid.