Els dos nens sahrauís que han passat l'estiu amb famílies d'acollida a Blanes van emprendre divendres el viatge de tornada en direcció als campaments de refugiats de Tindouf, a Algèria. D'aquesta manera, acaba una nova edició de les "Vacances en Pau" que cada any organitza l'Associació de Famílies Acollidores d'Infants Sahrauís de Blanes i l'Ajuntament de Blanes. La nota negativa d'aquesta edició ha estat el descens en el nombre de famílies que van oferir-se per rebre infants, motiu pel qual tant l'entitat com el consistori promouran una campanya per capgirar la situació i generar un creixement dels voluntaris.

Per dur els dos menuts fins a l'aeroport de Barcelona, les dues famílies acollidores van citar-se al millor indret possible: la plaça del Poble Sahrauís que hi ha al barri d'Els Pavos. El comiat també va comptar amb la participació de l'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, i la presidenta de l'Associació de Famílies Acollidores, Fina Martínez, així com altres membres de l'entitat. Com a darrer record de la seva estada a Blanes, l'alcalde va regalar als dos nois sengles pilotes de futbol.

Enguany han passat les "Vacances en Pau" a Blanes en Hamza i en Bachir, de 12 i 11 anys respectivament. En tots dos casos, ha estat la primera vegada que han viatjat a l'Estat espanyol, en una experiència que han aprofitat per fer una gran quantitat d'activitats. Entre l'enyorança de la seva família i ganes de tornar a veure'ls, i la recança de deixar aquí la seva altra família, els dos nens han explicat que una de les coses que els ha agradat més és poder banyar-se al mar.

Els dos nens van arribar a principis de juliol, i aquesta vegada tan sols s'ha pogut arranjar la vinguda a Blanes de dos infants, amb l'esperança que de cara al 2017 pugui tornar a reprendre's la tradició que siguin molts més els qui facin l'estada en aquest municipi de la Costa Brava.

Aquest 2016 s'han complert 18 anys que l'Associació de Famílies Acollidores d'Infants Sahrauís i l'Ajuntament organitzen les "Vacances en Pau". El consistori finança els costos del trasllat dels nois i noies que han de viatjar fins al municipi gironí des dels camps de refugiats.

Durant la seva estada, en Bachir i en Hamza han passat una revisió mèdica, tal com s'ha vingut fent amb les anteriors edicions. Això és possible perquè disposen d'una targeta sanitària individual que garanteix la seva assistència arreu de l'Estat espanyol mentre estan aquí. L'atenció mèdica es coordina a través de la delegació del Front Polisario, així com de l'Oficina de Cooperació Internacional del Departaments de Sanitat de la Generalitat.

Promoure l'acolliment

Després que en l'edició d'aquest any hi ha hagut aquest descens en el nombre de famílies que s'han ofert per acollir infants sahrauís, la intenció dels organitzadors -Associació de Famílies Acollidores i Ajuntament- és impulsar una campanya i organitzar activitats per incentivar-ho. Durant la tarda del divendres, aprofitant la trobada pel comiat, ja hi va haver una primera trobada de contacte amb l'associació blanenca que s'ha ofert a ajudar-los en l'organització d'aquesta campanya, comptant amb el suport d'altres entitats: La Focal.