L'aigua de Santa Coloma torna a ser apta per al consum

S'ha alliberat aigua des de l'embassament del Pasteral per recarregar l'aqüífer que abasteix el municipi

30.08.2016 | 13:53

L’aigua de xarxa de Santa Coloma de Farners torna a ser apta per al consum. Les darreres analítiques indiquen que els nivells de fluor de l’aigua es troben dins els paràmetres de normalitat establerts per la normativa sanitària i per tant ja no hi ha cap risc. El 8 d’agost passat l’Ajuntament va emetre un ban on desaconsellava beure aigua de l’aixeta a menors de 16 anys i majors de 60 perquè s’havia detectat una elevada concentració de fluor a la xarxa pública com a conseqüència de la sequera. El consistori va reclamar a l’Agència Catalana de l’Aigua que desembassés aigua del Pasteral per recarregar l’aqüífer que abasteix els pous municipals. Una mesura que l’ACA va tirar endavant fins a dia d’avui. La contenció del consum d’aigua per part dels ciutadans ha contribuït també a revertir la situació, segons l’Ajuntament, que recorda que cal seguir fent un ús responsable de l’aigua. El consistori demana, a més, una connexió al Pasteral per posar fi als problemes d’abastament d’aigua que pateix el municipi.

A principis d’agost l’escassetat d’aigua a la riera que abasteix els pous del municipi n’havia elevat la concentració de fluor (per sobre d’1,5 mg/l), i el seu consum podia representar un risc per a la salut de nens i joves menors de 16 anys i persones majors de 60, motiu pel qual l’Ajuntament colomenc va emetre un ban desaconsellant-ne el consum per part d’aquests col·lectius.

Amb la recuperació dels nivells de concentració de fluor, el consum d’aigua de xarxa deixa de representar un risc. No obstant això, es manté la recomanació de fer un ús responsable de l'aigua. L’Ajuntament de Santa Coloma de Farners ha emès aquest dimarts un ban municipal on s’informa als ciutadans que poden tornar a consumir l’aigua de la xarxa amb normalitat alhora que els agraeix la col·laboració. No obstant això, l’alcalde del municipi, Joan Martí, recorda que “mentre no canviï la situació de sequera cal continuar amb les mesures d’estalvi d’aigua”.

Mesures per reduir el consum d’aigua de la xarxa pública
La sequera i la previsió meteorològica van portar a l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners a aplicar mesures per reduir l’ús d’aigua provinent de la xarxa pública des de finals de juliol. El consistori va disminuir la quantitat d’aigua apta per al consum humà que s’utilitzava en la neteja de carrers i ha estat utilitzant la de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) per al reg dels jardins públics i rotondes, amb autorització de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i del departament de Salut. Les recomanacions d’estalvi, encara vigents, proposen dutxar-se en lloc d’omplir banyeres, optimitzar l’ús dels electrodomèstics com la rentadora o el rentavaixelles fent-los funcionar un cop estiguin ben plens, introduir una ampolla d’aigua a la cisterna dels vàters per reduir a la meitat el consum d’aigua, i regar flors i plantes a primera o a darrera hora del dia.

L’Ajuntament reclama connectar la xarxa al Pasteral
A principis d’agost l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners va demanar a l’ACA que autoritzés a l’empresa Aigües Ter Llobregat (ATLL) perquè durant uns dies alliberés aigua des de l’embassament del Pasteral fins al sifó que dóna a la riera de Santa Coloma i permetés així que es recarregués l’aqüífer que abasteix el municipi. L’ACA s’hi va avenir i ha estat alliberant aigua fins avui. Des del consistori subratllen que aquesta mesura ha permès solucionar el problema aquest estiu però adverteixen que no posarà fi als problemes d’abastament que consideren que pateix el municipi. Segons diuen, el problema es reprodueix gairebé cada estiu “degut a que la xarxa de subministrament d'aigua potable s'abasteix de forma exclusiva dels pous municipals, que treuen l'aigua de l'aqüífer de la riera de Santa Coloma”. Per l’alcalde, Joan Martí, el problema rau en la “sobreexplotació d'aquest aqüífer i al fet que la riera de Santa Coloma és una conca típicament mediterrània, i per tant estacional”. És per això que només hi veuen una única solució que “realment sigui efectiva”, com és connectar el municipi a una altra font d’aigua.

En aquest sentit, recorden que l’any 2006 es va plantejar la possibilitat de connectar la xarxa municipal al Pasteral, però finalment, i ja tenint el projecte redactat, l'ACA va “imposar” la connexió amb la dessaladora de Blanes. “Al final, no s'ha fet ni una cosa ni l'altra, tot i que l'ACA ha acabat reconeixent que l'alternativa bona és connectar-se al Pasteral, deixant de banda la dessaladora”, subratlla Martí.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

Més d´un segle endolcint la Cellera

Tanca la Pastisseria Vila, després de 111 anys d'història i tres generacions familiars

La justícia autoritza el govern de Lloret a obrir el camí de ronda a Can Juncadella

La justícia autoritza el govern de Lloret a obrir el camí de ronda a Can Juncadella

Tancat des de l'any 2009, el consistori té ara 15 dies per recuperar aquest tram d'ús públic que...

Un pare de Blanes denuncia que la seva exparella té «segrestada» la seva filla de 8 anys a Rússia

Assegura que no veu la nena des del gener i carrega contra els jutjats perquè ja els va advertir...

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

El director de la instal·lació creu que els primers guanys es podrien notar a partir del 2020

Vidreres obté una subvenció d´uns 1.900 euros per comprar una pala llevaneus

L'Ajuntament de Vidreres ha obtingut una subvenció de 1.853,44 euros de la Diputació de Girona,...

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

El Consell Comarcal de la Selva va iniciar ahir la distribució de lots de productes de...

Enllaços recomanats: Premis cinema