la proliferació de grans superfícies a tot el món occidental ha posat difícil la supervivència de molts mercats municipals. Uns mercats que, almenys per a mi, han estat sempre objectiu de visita quan, per vacances o lleure, he viatjat fora de casa. Fins i tot, abans que alguns monuments o museus he procurat, sovint, conèixer la ubicació del mercat de tal o tal lloc per fer-hi una escapada. Uns mercats que, quan estan cuidats i en plena activitat, ofereixen una suma de sensacions visuals, olfactives i auditives absolutament seductores. Cal afegir-hi, és clar, les dinàmiques de venda i les relacions entre botiguers i compradors. Res a veure amb la fredor de les compres fetes en una gran superfície.

Ni el Mercat Municipal (?) de Blanes (és d'una comunitat de propietaris) ni el Mercat Municipal de Lloret han pogut suportar, pel que fa a imatge i prestacions, una lenta però progressiva davallada que ha portat molts ciutadans, molts potencials clients, a, gairebé, obviar-los a l'hora de planificar les seves compres. I és clar, això no és cap bona notícia, sobretot per als venedors que, malgrat tot, resisteixen a una i altra vila.

A Lloret, però, s'estan donant passos perquè les coses canviïn ben aviat. I així, dins el Pla Operatiu de Lloret de Mar es preveu una àmplia i profunda renovació de les instal·lacions del Mercat (de titularitat municipal). Com diu el Sr. Jordi Orobitg, regidor de Promoció Econòmica, l'objectiu és que esdevingui novament, i a curt termini, «un atractiu i cèntric punt d'interès turístic i comercial». Decididament una bona notícia.

A Blanes les coses semblen molt més complicades. A banda d'altres factors (alguns ja esmentats, altres evidents com l'atractiu mercat diari de fruita i verdures del Passeig de Dintre), la titularitat privada i les llargues polèmiques mantingudes amb l'Ajuntament no han servit pas per canviar el rumb erràtic que pateix des de fa uns quants anys. No puc assegurar-ho, però la proliferació de zones blaves dels últims temps, no deu haver ajudat massa.

També, però, la degradació de l'edifici, la manca d'aire condicionat, la desolació que produeix veure parades tancades... fan que al mercat de Blanes li convingui una sacsejada important. Caldrà veure si, com a Lloret, hi ha consens, voluntat i recursos per fer-ne «un punt d'interès turístic i comercial». Decididament, les coses no pinten massa bé.