La companyia elèctrica Endesa ha denunciat dos hotels més del mateix propietari del Sun Village de Lloret de Mar per tenir punxada la llum: el Savoy, de tres estrelles, i el Mediterranean Sand, de quatre. El frau es va descobrir dijous passat, quan es va declarar un incendi al generador elèctric de gasoil del terrat del primer d'aquests establiments i que, tot i que no va afectar les instal·lacions, va obligar a desallotjar 238 persones, entre clients i treballadors. Arran d'aquests fets, la companyia va comprovar l'endemà que un hotel de la mateixa cadena, el Savoy, també estava connectat il·legalment a la xarxa. Amb la sospita de noves irregularitats, tècnics d'Endesa van inspeccionar ahir el tercer complex del grup, el Mediterranean Sand, situat a l'avinguda Pau Casals, número 5. Allà van descobrir que el cadenat del centre de transformació que la companyia elèctrica té al carrer havia estat trencat i que l'hotel hi estava punxat de forma il·legal. Al febrer ja va ser denunciat per un frau elèctric que ascendia a 32.000 euros, i es va procedir a tallar la llum. De moment, els Mossos d'Esquadra, un cop fet l'atestat, ho enviaran als Jutjats de Blanes perquè obrin una investigació.

Pel que fa a l'estat dels hotels, el Sun Village segueix clausurat mentre que el Savoy segueix operatiu. «Disposen d'un sistema elèctric autònom i estem pendents que en posin un altre, de manera que pot seguir funcionant», va explicar ahir l'alcalde accidental, Jordi Orobitg . Pel que fa al Mediterranean Sand, i segons va avançar Orobitg, va ser clausurat ahir a la tarda i els seus hostes reallotjats a altres instal·lacions hoteleres «per una qüestió de seguretat». «Volem deixar clar que no s'ha gastat enllumenat públic, però que tot i així estem procupats pel dany que s'ha ocasionat a la imatge de Lloret», va valorar el batlle en funcions.

Denúncia de CCOO

Per la seva part, el sindicat CCOO va criticar la «passivitat» de l'Ajuntament de Lloret, la Generalitat i l'empresa subministradora a l'hora d'exigir responsabilitats al propietari tenint en compte els antecedents existents per frau elèctric. «Si això passa amb un usuari domèstic, les empreses actuen de manera immediata. Per què no s'ha fet amb aquests hotels, quan hi havia una advertència de frau elèctric, és un interrogant», va reflexionar Josep Maria Montalbán, secretari general de la federació de serveis de CCOO a les comarques gironines.

En aquest sentit, CCOO ha presentat una denúncia davant d'Inspecció de Treball contra la direcció de l'hotel Sun Village perquè, a hores d'ara, encara no ha informat els prop de 50 empleats de la seva situació contractual, després de l'incendi ocorregut dijous. Des d'inicis d'any, CCOO ha denunciat fins en tres ocasions anteriors la direcció de l'hotel pel retard en el pagament de les nòmines i per «no respectar els drets de la representació sindical». Els empleats van anunciar diverses convocatòries de vaga, que no es van acabar materialitzant perquè «24 hores abans, l'empresa procedia a l'abonament de les nòmines».

També els grups municipals d'ICV-EUiA i A Lloret Sí, Es Pot, han demanat al consistori que realitzi «inspeccions» a altres establiments hotelers de la localitat per assegurar que compleixen «la legalitat» o que se celebrin reunions amb la propietat de la cadena hotelera i els representants dels treballadors per saber quins plans té l'empresa per assegurar la continuïtat de la totalitat dels llocs de treball.