Blanes reviu l'època dels «americanos»

S'ha fet una Recreació Històrica i la inauguració d´una placa de senyalització de la casa d´un americano, Can Gallet

10.09.2016 | 18:55
Blanes reviu l'època dels «americanos»

Aquest cap de setmana Blanes està revivint el temps dels americanos, reivindicant el llegat que forma part de la seva memòria, a través de tot un seguit d´actes lúdics i culturals. Aquesta tarda han tingut lloc els més destacats, començant amb la inauguració de la placa de senyalització de la casa d´un americano, Can Gallet.

L´alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, i el regidor de Cultura i Arxiu, Quim Torrecillas, han encapçalat la inauguració, acompanyats de regidors i regidores de l´Ajuntament. La casa de Can Gallet està situada al centre de la vila, entre el Carrer Esperança i el Passeig de mar, i era de Bonaventura Puig Torrent, que es va fer ric amb el Cafè de la Marina a l´Havana.

Després de fer fortuna a Amèrica, va tornar a Blanes l´any 1895 amb una esposa cubana i una renda diària d´un duro. Va ser llavors quan es va fer construir una de les cases més luxoses del Carrer Esperança, que va esdevenir llavors en un dels carrers amb més presència de cases d´americanos. Bonaventura Puig va ser alcalde l´any 1898, i el seu fill Rogeli del 1939 al 1944.

El passatge que hi ha al costat de Can Gallet, que enllaça el Carrer Esperança amb el Passeig de Mar, du el nom de Passatge de Bonaventura Puig per reconèixer el gest que va tenir. L´americano blanenc va cedir part de la seva propietat –la que configura el passatge amb el seu nom- per facilitar un accés més ràpid a la platja pels pescadors, perquè no haguessin de donar la volta a tota l´illa de cases.

Blanes reviu l´època dels americanos amb una Recreació Històrica
La placa de Can Gallet que s´ha inaugurat aquesta tarda és la tercera de la Ruta Patrimonial de Blanes, després que les dues primeres són a Casa Saladrigas i Casa Oms. A banda de les autoritats, l´acte inaugural també ha comptat amb la participació de nombrosos veïns i veïnes del municipi que, amb els seus vestits i complements de vestuari, revivien l´època dels americanos.

Es tractava de membres de diverses entitats culturals del municipi, així com altres veïns de la vila que han volgut participar en la Recreació Històrica que s´està fent durant aquesta tarda. De fet, al costat dels representants polítics municipals hi havia veïns del municipi que, caracteritzats de l´època dels americanos, han donat vida a la família de Bonaventura Puig Torrent: el matrimoni i el seu fill Rogeli.

Al llarg de la tarda, tothom qui ha participat en la Recreació Històrica ha contribuït a transformar el centre de la vila en el Blanes de finals del segle XIX i principis del segle XX. Per això, han utilitzat vestuari típic de l´època i s´han situat en vuit indrets on han donat vida a diversos personatges representatius d´aquell temps.

A Casa Oms hi ha parades de pageses: a les Voltes del Carrer Ample peixateres; a la casa on vivia Joaquim Ruyra una família d´americanos fa una degustació de cava; a la confluència del Carrer Ample amb el Passeig de Dintre puntaires; i a Casa Oliveras també es degusta cava. Els tres indrets restants són al costat de la Mina Cristal·lina del Passeig de Dintre; a Can Massó, on hi ha un cantant melòdic; i al Carrer Verge Maria.

La Reconstrucció Històrica es pot dir que ja ha començat al matí, amb les pageses de les parades del Mercat de Fruites i Verdures del Passeig que han estat despatxant als clients vestits amb indumentària típica dels indians. També es compta amb el suport de diversos comerços, que han ambientat els seus locals amb motius de l´època, i amb la col·laboració d´establiments de restauració on es poden degustar mojitos, vi i cava d´empreses blanenques.

La jornada d´avui dissabte s´haurà tancat amb la presentació de la Guia dels Indians, a càrrec de la Secretària de la Xarxa de Municipis Indians de Catalunya, Anna Castellví. Ella mateixa, acompanyada de l´historiador blanenc Aitor Roger, també s´hauran encarregat d´explicar diverses anècdotes i contes dels indians; i finalment hi haurà un Concert d´Havaneres amb el grup Haváname.

Exposició i Visites Guiades per conèixer el llegat dels americanos
Les activitats organitzades per reivindicar El Blanes dels Americanos van començar ahir divendres, amb la posada en marxa de l´exposició Blanes i la petja dels americanos que s´ha pogut visitar el 9 i 10 de setembre a Casa Oms. Sota el mateix títol de Blanes i la petja dels americanos també es van promoure ahir divendres Visites Guiades gratuïtes. Les visites, que s´han fet amb grups reduïts per facilitar la seva comprensió i logística, han conduit als seus participants a conèixer millor el llegat dels americanos en aquest municipi.

Els americanos o indians són catalans que van emigrar a Cuba, Puerto Rico, Brasil i altres països americans al segle XIX i van tornar rics. Més de 2.000 blanencs van marxar per intentar fer fortuna, sobretot entre 1839 i 1862. Majoritàriament eren homes solters relacionats amb la menestralia o els oficis del mar. El comerç va ser l´activitat econòmica principal que van exercir els blanencs emigrats, més concretament el comerç al detall a través de la característica bodega.

En molts casos van tornar a casa al cap de molts anys, i els que van poder fer fortuna van construir-se mansions o cases que els recordessin la seva estada en terres americanes. Per això, es feien casalots amb moltes arcades, jardins interiors, pintures i frescos amb paisatges d´ultramar. Avui dia encara hi ha algunes cases d´americanos a Blanes, amb construccions prou representatives.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

Les persones afectades pel brot de legionel·losi de Blanes ja arriben a 12

Quatre ja van rebre l'alta mèdica, set continuen hospitalitzades mentre que una dona de 83 anys va...

Lloret crearà un cos d´inspectors per controlar els pisos d´ús turístic

La nova ordenança d'Habitatges d'Ús Turístic de Lloret de Mar que es va...

Maçanet destina 3.000 euros com a ajuts socials a la compra de material escolar

Els Serveis Socials han emès un informe favorable a les famílies proposades pels centres

Breda posa en funcionament un segon pipi-can per a gossos

Breda posa en funcionament un segon pipi-can per a gossos

L'Ajuntament de Breda ha habilitat un pipi-can de grans dimensions al centre de la...

Retallen el circuit de motocròs de Santa Coloma per poder legalitzar-lo

Retallen el circuit de motocròs de Santa Coloma per poder legalitzar-lo

Els responsables del circuit de motocròs de Santa Coloma de Farners, a Can Mariano, han...

El brot de legionel·losi de Blanes ja ha afectat dotze persones fins ara

L'equip territorial de Protecció de la Salut continua analitzant instal·lacions de risc de la zona...

Enllaços recomanats: Premis cinema