L’Ajuntament de Blanes ha viscut avui al matí els actes més institucionals i oficials inclosos dins el programa commemoratiu de la Diada Nacional de Catalunya 2016. La celebració s’ha encetat amb la hissada de la senyera des del balcó principal de l’edifici consistorial, acompanyada d’una interpretació coral del Cant dels Segadors.

Durant tota la jornada de diumenge, l’única bandera que haurà onejat a l’Ajuntament de Blanes haurà estat la senyera, escortada per les altres dues de grans dimensions que també es despleguen simultàniament als dos costats de la façana, i que la cobreixen de dalt a baix, des del terrat fins al carrer. Com és habitual, s’ha encarregat d’hissar la bandera oficial de Catalunya un agent de la Policia Local, en un dels moments més solemnes que inclou la Diada a Blanes.

L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat de regidors i regidores del consistori, ha encapçalat l’acte oficial on també han participat comandaments i agents de la Policia Local i de l’ABP dels Mossos d’Esquadra en formació, i amb la salutació oficial corresponent. Posteriorment, la celebració institucional ha continuat al Monument a Lluís Companys que hi ha al costat de la Plaça Catalunya.

L’alcalde i representants dels grups polítics municipals han encapçalat l’ofrena floral que s’ha dipositat davant el monument en reconeixement de l’únic president escollit democràticament a les urnes que ha mort executat. L’acte s’ha fet novament acompanyat per la interpretació de l’Himne Nacional de Catalunya, i també han participat representants de les forces de seguretat que operen a Blanes.

D’altra banda, diverses forces polítiques i coalicions també han fet sengles ofrenes florals davant el Monument a Lluís Companys: EUiA-ICV i Batega per Blanes, així com el PDC, ja que ERC va fer la seva ofrena ahir a la nit, durant la Marxa de Torxes. Els actes organitzats a Blanes amb motiu de l’11 de Setembre continuaran avui a la tarda, amb una audició de sardanes al Banc dels Músics del Passeig de Mar. Tindrà lloc a les 7 de la tarda, i anirà a càrrec de la Cobla del Col·legi Santa Maria.

Ciutadans no ha assistit als actes oficials i n’ha organitzat un d’alternatiu

Per segon any consecutiu, els actes institucionals amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya no han comptat amb el recolzament d’un dels vuit grups polítics municipals amb representació que hi ha a l’Ajuntament de Blanes. Cap dels dos regidors de Ciutadans han assistit ni a la hissada de la senyera ni a l’ofrena floral davant el Monument a Lluís Companys.

Inicialment, C’s havia anunciat que avui diumenge tenia previst organitzar una activitat paral·lela que va definir com de caire més festiu. Presentada sota el nom de Vamos a contar verdades, consistia en la instal·lació d’una taula informativa al Passeig de Mar, així com oferir un vermut i un berenar a tothom que s’hi vulgués afegir. Finalment, però, segons ha explicat avui al matí el portaveu de Ciutadans, han decidit participar en l’acte festiu que C’s està celebrant a Premià de Mar.

Per últim, val a dir que el Partit Popular ha assistit a l’acte institucional d’hissada de la senyera, però en canvi no ho ha fet a l’ofrena floral al Monument a Lluís Companys. El seu portaveu, Salvador Tordera, ha explicat que aquest és el tercer any que no hi assisteix perquè, el fet que hi hagi una estelada penjada en l’edifici que dóna al parc on hi ha el monument, no ho considera correcte al no ser la bandera oficial del país.

5a Fira Sabors Catalans i Actes Populars

El Passeig de Mar també ha estat l’indret on des d’aquest passat divendres s’allotja la 5a Fira Sabors Catalans, que compta amb una vintena de parades ambientades amb elements propis de la celebració de la Diada. S’hi ofereixen productes alimentaris i artesans de la terra, i en el mateix recinte firal també hi ha inflables i jocs perquè la canalla pugui passar una bona estona entretinguda.

Completant les parades, també s’han estat programant diverses actuacions culturals i lúdiques per a tots els gustos que s’estan allotjant al Banc dels Músics del Passeig de Mar. Divendres la coneguda artista Núria Feliu va protagonitzar un Recital de Poemes Patriòtics, i també hi ha hagut grallers, balls folk, música catalana d’autor, versions musicals i altres ingredients que han contribuït a animar el centre de la vila.

Tant la fira com les activitats complementàries han estat co-organitzades per cinquè any consecutiu per l’Ajuntament de Blanes i l’Associació Cultural Sabors de Catalunya. L’objectiu de la Fira Sabors Catalans és generar dinamisme econòmic, un atractiu més per blanencs i visitants, que aprofiten aquests darrers dies d’estiu per gaudir d’activitats a l’aire lliure.