Durant el passat vespre i matinada d´avui diumenge Blanes ha viscut una nova edició de la Marxa de Torxes per la Independència, que enguany s´ha celebrat per onzena edició consecutiva. Més de 600 persones han participat en l´esdeveniment organitzant conjuntament per l´Assemblea Nacional Catalana i Acció Cultural Es Viver. També s´ha comptat amb la col·laboració de diverses entitats migrants del municipi, la Casa del Poble, el Casal la Cooperativa i l´Ateneu Popular Sa Fera Ferotge.

Les activitats es van encetar amb un breu parlament al lloc de sortida de l´acte, al Passeig de Dintre, davant l´edifici consistorial, unes paraules que van anar a càrrec de la coordinadora de l´ANC a Blanes. Mireia Maeso va explicar que les marxes de torxes, que enguany s´havien convocat a un total de 202 poblacions d´arreu del territori, eren el preludi de les grans manifestacions que s´han de fer avui diumenge amb motiu de la Diada.

Abans que comencés la 11a Marxa de Torxes, el músic Xavi Santandreu va interpretar La Balanguera, el primer dels tres temes que va oferir al llarg de l´acte, completat amb La Moixiganga i El Cant dels Segadors. L´encesa de les torxes al Passeig de Dintre -enguany se n´han repartit 150-, va precedir l´inici del recorregut de l´estelada de grans dimensions que havia de culminar-ho tot.

Es van encarregar de portar l´estelada representants d´Acció Cultural Es viver, ANC, la Casa del Poble i un entitat de migrants del municipi en nom de les que van donar-hi suport. Darrera seu caminaven centenars de persones -més de 600-, que formaven una llarga corrua de gent il·luminats per les torxes.

Després de fer un breu recorregut pel centre de la vila durant el qual es van anar cridant diverses consignes independentistes, la marxa va fer una aturada al Passeig Cortils i Vieta. Allí estava encès des de quarts de 10 de la nit un mapa dels Països Catalans il·luminats per centenars d´espelmes. Arrel del què es va fer l´any passat en aquest mateix indret amb la Via Lliure a la República Catalana de l´ANC, aquest 2016 va sorgir la idea de dibuixar el contorn d´aquestes terres, incloent-hi la Catalunya Nord, Ses Illes Balears i el País Valencià.

També estaven especialment referenciades les cinc poblacions que avui allotgen la mobilització pacífica que impulsa l´Assemblea Nacional Catalana: Salt, Barcelona, Lleida, Berga i Tarragona. Emmarcats per aquest gegantí mapa dels Països Catalans il·luminat, es va llegir a dos veus el manifest elaborat conjuntament per Acció Cultural Es Viver i l´ANC.

Entre d´altres qüestions, es va posar l´accent en què tant Catalunya com els Països Catalans han estat des de sempre una terra d´acollida, i per això no es vol que ningú limiti la solidaritat dels catalans. També es va remarcar que es vol aconseguir una república independent per garantir els drets socials, així com per fomentar l´educació, una millor sanitat i una societat lliure dels desnonaments.

Després d´un nou interludi musical, la comitiva va enfilar cap al Monument a Lluís Companys, on es van fer sengles ofrenes florals a càrrec de la Penya del FC Barcelona, Esquerra Republicana de Catalunya, Acció Cultural Es Viver, la Casa del Poble i l´Assemblea Nacional Catalana. La 11a Marxa de Torxes per la Independència va arribar llavors al seu moment culminant.

Diverses persones i representants de les entitats organitzadores es van encarregar d´escortar la pujada de l´estelada fins el cim de la Roca de Sa Palomera, on va ser intercanviada per la senyera que oneja durant tot l´any en aquest indret. Val a dir que aquest 2016 fa pocs dies que s´ha hagut de canviar l´estructura del pal que subjecta la bandera, ja que el pas del temps va malmetre el màstil de grans dimensions que la subjecta.

Avui diumenge està previst que un total de sis autocars marxin al migdia des de l´Estació d´Autobusos per anar a la manifestació convocada per l´ANC i Òmnium.