Exigeixen al Congrés l'aturada de la MAT al pas per Riudarenes

Els partits catalans i la plataforma ecologista registren una Proposició No de Llei a Madrid

15.09.2016 | 00:00
Els representants gironins, els alcaldes de Santa Coloma i Riudarenes i membres de No a la Mat, al Congrés.
Els representants gironins, els alcaldes de Santa Coloma i Riudarenes i membres de No a la Mat, al Congrés.

ERC, el PDC, En Comú Podem i el PSC van registrar ahir una Proposició No de Llei (PNL) en què exigeixen aturar de forma «immediata» l'execució del projecte de la línia de molt alta tensió (MAT) entre Santa Coloma de Farners i Riudarenes. El document també recull el compromís dels signants d'estudiar les necessitats energètiques del territori i de presentar un projecte als municipis afectats que tingui en compte els impactes sobre el medi ambient i el patrimoni. Així ho va explicar el portaveu de la plataforma MAT Selva, Marc Vilahur, després de reunir-se amb els diputats per Girona d'aquestes quatre formacions a la cambra baixa on també va expressar la necessitat de trobar les vies de solució «més viables de cara als pròxims anys».
Vilahur, juntament amb altres representants de la plataforma MAT Selva -Ernest Morell i Xavi Amat- i els alcaldes de Santa Coloma de Farners, Joan?Martí, i de Riudarenes, Jordi Gironès, es van traslladar a Madrid per reunir-se al Congrés amb els representants gironins de les formacions catalanes i per traslladar-los la problemàtica sobre del traçat de la MAT entre les dues poblacions. L'objectiu passava per arrencar-los el compromís de presentar una iniciativa conjunta exigint la retirada immediata del projecte de construcció d'aquest ramal de la línia de molt alta tensió. Des de la plataforma van argumentar la seva postura posant sobre la taula els informes tècnics que recomanen projectes alternatius al que vol executar el Govern espanyol i que passen per la producció local d'energia elèctrica a través de sistemes solars fotovoltaics, considerades més rentables i eficients que la MAT. A més, també van aportar l'estudi d'impacte ambientals elaborat per la Fundació Emys que considera «irreparable» l'elevat impacte que aquesta infraestructura suposa pel territori i pel seu patrimoni natural.
Així mateix, des de la plataforma No a la MAT sostenen que el posicionament de les institucions del territori és unànime en contra d'aquest ramal i que així ho van expressar els ajuntaments de Santa Coloma de Farners, Riudarenes, Sils i Sant Hilari Sacalm, a banda d'altres consistoris de la demarcació i el Consell Comarcal de la Selva.
També van expressar la seva oposició la Diputació de Girona amb el suport dels grups de CiU, ERC, PSC i ICV i el Parlament de Catalunya amb els vots a favor de CiU, ERC, PSC ICV i CUP. La iniciativa del Parlament plantejava la realització d'un estudi per demostrar la necessitat del ramal i sol·licitava la paralització de la tramitació de l'obra. Arrel de les dades, la resposta institucional i ciutadana, el Govern també va exigir la paralització del projecte.
El document signat i registrat ahir per les formacions catalanes també posa de manifest les deficiències en la tramitació del projecte així com en les seves característiques tècniques.
El portaveu de la plataforma va voler remarcar que el projecte impulsat pel govern espanyol no té «cap sentit tècnic, ambiental, social ni jurídic». «Seguirem treballant per aturar aquest projecte», va exclamar Vilahur, qui va expressar el desig de la plataforma que la seva proposta pugui prosperar: «Sabem que aquest és un projecte obsolet i tècnicament molt qüestionable, que cada cop té menys sentit i que es va dissenyar fa 20 anys», va apuntar, per afegir que tornaran els cops que calgui al Congrés fins a aturar un projecte que «no té ni cap ni peus».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

Blanes recupera els usos dels pisos dels «mestres», cedits fa més de 40 anys

Ensenyament autoritza la desafecció dels nou habitatges, que el consistori vol destinar a...

Blanes torna a celebrar la festa de la Policia Local després de vuit anys

Blanes torna a celebrar la festa de la Policia Local després de vuit anys

Van rebre felicitacions un total de 44 oficials i agents

S´ensorra part d´un edifici que s´estava enderrocant a Blanes

Avui s'ha tornat a reprendre l'obra després de l'ensurt que no va causar víctimes

Dos casos, en menys d´un mes

Si el cas de Blanes va ocórrer aquest dimarts 27 de setembre a la tarda, cal recordar-ne un altre...

Rescaten una nena de 2 anys que els pares s´obliden dins el cotxe

Unes mares van veure la nena suada i vermella al vehicle i la Policia Local la va poder treure

L´humorista Pep Plaza és el pregoner de la Festa Major de Riudellots

Riudellots de la Selva ho té tot a punt per celebrar aquest cap de setmana la Festa Major, amb una...

Enllaços recomanats: Premis cinema