El nou centre de distribució d'aliments (CDA) de Santa Coloma de Farners atendrà 220 famílies en situació de vulnerabilitat i distribuirà 1.500 cistelles d'aliments a un total de 700 beneficiaris. Així ho va anunciar ahir al matí la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, durant la ?inauguració de l'equipament. Situat al carrer Mossèn Benet -al centre del poble- aquest economat és el desè que s'obre a les comarques gironines. Actualment n'hi ha a: Girona, Salt, Figueres, Lloret de Mar, Olot, Palafrugell, Banyoles, Roses i Torroella de Montgrí.

«Aquests centres fan una funció imprescindible en un moment en què, amb dades de 2015, la taxa de pobresa és d'un 19%», va destacar, Bassa qui va definir el nou equipament com «un recurs innovador i eficaç que amplia el sistema de cobertura de necessitats bàsiques de la població més desafavorida, implicant-la i capacitant-la per afrontar de forma autònoma i responsable la situació sociofamiliar en què es troba».

Abans de la inauguració, la consellera va signar un conveni marc amb Dipsalut, Fundació Banc dels Aliments de Girona, Fundació Bancària La Caixa, Càritas Diocesana de Girona, l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners i Càritas Parroquial de Santa Coloma de Farners. Aquest document determina les funcions a dur a terme en els centres, entre les quals destaquen la realització de tallers de formació en temes de foment de l'autonomia de les persones i el suport al voluntariat local.

Per la seva part, l'alcalde de Santa Coloma, Joan Martí (ERC), va destacar que «aquest equipament dignifica una situació d'emergència, ja que permet atendre aquelles persones que no tenen recursos ni per menjar». En aquest sentit, Martí va lloar el sistema «tipus supermercat» d'aquests centres, ja que a més de «dignificar, ajuda a traslladar valors educacionals i de coresponsabilitat».

Aquest sistema permet que els usuaris puguin escollir els productes de primera necessitat canviant-los per punts que reben dels Serveis Socials, en lloc de recollir una bossa ja preparada com es feia anteriorment.

Les persones usuàries d'aquests serveis són derivades en una majoria dels serveis socials dels ajuntaments, consorcis i consells comarcals (8,86%), tot i que també hi ha usuaris provinents de Càritas (9,06) i de Creu Roja (1,08%).