La vídua i segona esposa del pintor Oskar Zügel no tenia potestat per cedir a l'Ajuntament de Tossa dues terceres parts de la finca que tenia al paratge de "La Palma" d'aquesta localitat perqué la seva missió era preservar el patrimoni fins que els fills de l'artista poguessin disposar-ne lliurement. L'Audiència Provincial de Girona ha confirmat aquesta decisió que ja havia dictat en primera instància el jutjat de Schöneberg (Berlín) el 27 de juliol de 2007 -l'únic competent en interpretar la voluntat d'un ciutadà alemany mort a l'estranger- i el Jutjat Mixte número 4 de Blanes l'u de setembre de 2015.

La vídua de Zügel només apareixia en el testament com a fiduciària del xalet de dues plantes de 120 metres quadrats i una residència de tres plantes de 145 metres quadrats unides ambdues per un jardí. La renúncia d'una de les tres filles de l'artista a la seva part de l'herència va permetre a la vídua quedar-se amb aquest terç de la propietat, que va acabar venent a l'Ajuntament de Tossa el 6 de novembre de 1997.

L'any següent, la vídua va signar un conveni amb l'aleshores alcalde, Telm Zaragoza (CiU), en virtut del qual enajenava les altres dues terceres parts de la finca -propietat dels fills de Zügel- a canvi de rebre 500.000 pessetes mensuals (3.005 euros) durant tota la seva vida -va morir el 2002- i poder residir a can Zügel tot el temps que volgués.

Els tribunals alemanys i espanyols coincideixen en senyalar que el conveni era irregular perqué la vídua no tenia capacitat legal per disposar de les dues terceres parts de l'immoble propietat dels fills de Zügel. Aquesta il·legalitat no va ser obstacle perqué l'any 2005 el govern municipal de PSC i ERC cedís a la Generalitat els terrenys donats per la vídua amb la finalitat que l'Institut Català del Sòl (Incasol) construís 18 pisos de protecció oficial destinats al lloguer per a gent gran.

L'Incasol va iniciar les obres el 2007 però va haver d'aturar-les quan els fills de Zügel van reclamar la propietat dels terrenys, la qual cosa va obligar l'Ajuntament de Tossa -aleshores en mans de CiU- a signar un nou conveni amb l'Incasol per reubicar la promoció de pisos protegits ja que l'empresa pública no volia edificar a "La Palma" fins que no quedés aclarit de qui era la propietat.

Aquest canvi va tornar a gravar les arques municipals perqué l'Incasol va reclamar a l'Ajuntament el pagament de 191.627 euros per aturar les obres i renegociar el conveni. En aquelles dates ja s'havien tapat els fonaments (93.880 euros), s'havia generat una important despesa per aquest fet (20.758 euros), el projecte ja estava dissenyat (25.663 euros), la direcció d'obra també s'havia de pagar (2.567 euros) i el lucre cessant de l'empresa constructora (48.757 euros).

El reclam dels terrenys efectuat pels fills de Zügel no afectava el terç que la vídua es va vendre el 1997 perqué en aquell moment ningú va reclamar-ne la propietat i, malgrat que la voluntat de l'artista era que la finca quedés en mans dels seus descendents, quan es va fer la compra-venda d'aquesta part, figurava com a titular la segona esposa del pintor.

La resolució de l'Audiència Provincial també obliga l'Ajuntament de Tossa a pagar les costes processals derivades d'aquest llarg litigi.