L´Ajuntament de Blanes assegura que l'auditoria externa que van encarregar sobre SABA sobre l´explotació de zones blaves indica que l´informe de l´Oficina Antifrau "és incorrecte".

Segons aquest informe, encarregat per l´Ajuntament a una empresa externa, el benefici industrial promig generat per l´explotació seria del 2´40%, lluny del 22% que indicava l´OAC.

L´Ajuntament de Blanes va encarregar el passat mes d´abril a l´empresa de Girona Auditoria i Control, Auditors SLP que efectués un informe de revisió detallada del Compte d´Explotació de la Zona d´Aparcament Regulat de superfície de Blanes corresponent als exercicis del 2013 al 2015, una explotació gestionada per SABA Aparcaments S.A. Així va ser amb motiu del requeriment rebut de l´Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) per revisar les actuacions corresponents a aquest contracte.

Segons informa el consistori en un comunicat, l'objectiu era poder examinar amb major detall les dades d´explotació de la zona regulada de Blanes i contrastar la informació que va fer públiques el passat mes de juliol l´Oficina Antifrau.

L´OAC considerava que el benefici obtingut per SABA entre el 2013 i el 2015 era "exagerat", entre el 23% i el 33%, basant-se en les ràtios de beneficis d´empreses del mateix sector d´activitat. Per efectuar aquest informe, el consistori blanenc va demanar a l´empresa SABA que, vista la seva voluntat de col·laborar, s´encarregués de lliurar directament les dades necessàries a l´empresa Auditoria i Control, Auditors SLP.

El benefici promig seria del 2´40%

L´informe d´auditoria lliurat aquesta setmana a l´Ajuntament de Blanes "desmenteix aquest extrem" assegura el consistori, i en les conclusions finals explica que consideren que els diferents conceptes recollits als comptes d´explotació presentats per SABA els anys 2013, 2014 i 2015 estan degudament justificats i són raonables pel tipus d´activitat que desenvolupa. Aquestes dades es refereixen a ingressos d´explotació, despeses de personal, despeses per amortitzacions i altres despeses d´explotació.

Si bé basant-se en aquests comptes d´explotació el benefici industrial obtingut seria el què havia indicat l´Oficina Antifrau de Catalunya (22´9% al 2013, 22´1% al 2014 i 33´7% al 2015), l´informe d´auditoria remarcaria, informa l'ajuntament, que no s´ha tingut en compte tots els costos, tant els directes com els indirectes. Els més importants són els costos financers derivats de la inversió inicial. També s´han omès els costos de personal de direcció i administració, costos d´estructura, costos financers i efecte fiscal. Segons l´empresa que ha realitzat l´auditoria aquestes dades cal tenir-les en compte per presentar correctament l´estat de comptes sobre pèrdues i guanys.

Un cop tinguts en compte tots aquests costos al compte d´explotació, el benefici industrial d´aquestes mateixes anualitats és sensiblement inferior, i a més està per sota del 6%, considerat per l´OAC com un percentatge de benefici industrial normal. Aquests beneficis serien els següents: al 2013 un -9´08%, al 2014 un -5´76% i al 2015 un 7´03%. En base a la previsió d´ingressos i despeses per la totalitat del període de concessiól inclosos al compte de resultats ajustat, el benefici industrial promig generat per l´explotació seria del 2´40%.

Per últim, l´informe també conclou, ressalta el consistori, que considera que la metodologia seguida per l´Oficina Antifrau de Catalunya per comparar el benefici industrial de l´explotació de la zona regulada de Blanes amb els ràtios promig sectorials "és incorrecta". Aquesta afirmació la basa, diu el consistori en un comunicat, en què la mostra d´empreses considerada correspon a una activitat i a uns volums de facturació diferents i, per tant, l´empresa que ha realitzat l´auditoria creu que no poden ser utilitzats com a dades comparables.

Davant aquestes conclusions, l´alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, s´ha mostrat satisfet però, a l´hora, també ha censurat l´actitut de l´Oficina Antifrau per la negativa imatge de Blanes que ha fet planar al haver fet públiques unes dades tan alarmistes: "És una satisfacció poder desmentir que la valoració feta per l´Oficina Antifrau estava equivocada, però a l´hora no entenc com pot ser que hagin actuat de manera tan alegra".

L´equip de govern va fer arribar l´Informe d´Auditoria ahir al vespre a tots els regidors i regidores que composen el plenari de l´Ajuntament de Blanes, perquè tinguessin totes les dades al seu abast. D´altra banda, està previst que es tracti aquest tema en una Junta de Portaveus que s´ha convocat per d´aquí a dues setmanes.