Blanes diu que l'informe de l'Oficina Antifrau sobre els beneficis de SABA «és incorrecte»

Una auditoria externa indicaria que el benefici industrial promig generat per l´explotació seria del 2´40% i no el 22% com indicava l´OAC

06.10.2016 | 11:25
L´aparcament soterrat que també gestiona l´empresa SABA, avui al matí
L´aparcament soterrat que també gestiona l´empresa SABA, avui al matí

L´Ajuntament de Blanes assegura que l'auditoria externa que van encarregar sobre SABA sobre l´explotació de zones blaves indica que l´informe de l´Oficina Antifrau "és incorrecte". 

Segons aquest informe, encarregat per l´Ajuntament a una empresa externa, el benefici industrial promig generat per l´explotació seria del 2´40%, lluny del 22% que indicava l´OAC. 

L´Ajuntament de Blanes va encarregar el passat mes d´abril a l´empresa de Girona Auditoria i Control, Auditors SLP que efectués un informe de revisió detallada del Compte d´Explotació de la Zona d´Aparcament Regulat de superfície de Blanes corresponent als exercicis del 2013 al 2015, una explotació gestionada per SABA Aparcaments S.A. Així va ser amb motiu del requeriment rebut de l´Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) per revisar les actuacions corresponents a aquest contracte.

Segons informa el consistori en un comunicat, l'objectiu era poder examinar amb major detall les dades d´explotació de la zona regulada de Blanes i contrastar la informació que va fer públiques el passat mes de juliol l´Oficina Antifrau.

L´OAC considerava que el benefici obtingut per SABA entre el 2013 i el 2015 era "exagerat", entre el 23% i el 33%, basant-se en les ràtios de beneficis d´empreses del mateix sector d´activitat. Per efectuar aquest informe, el consistori blanenc va demanar a l´empresa SABA que, vista la seva voluntat de col·laborar, s´encarregués de lliurar directament les dades necessàries a l´empresa Auditoria i Control, Auditors SLP.

El benefici promig seria del 2´40%

L´informe d´auditoria lliurat aquesta setmana a l´Ajuntament de Blanes "desmenteix aquest extrem" assegura el consistori, i en les conclusions finals explica que consideren que els diferents conceptes recollits als comptes d´explotació presentats per SABA els anys 2013, 2014 i 2015 estan degudament justificats i són raonables pel tipus d´activitat que desenvolupa. Aquestes dades es refereixen a ingressos d´explotació, despeses de personal, despeses per amortitzacions i altres despeses d´explotació.

Si bé basant-se en aquests comptes d´explotació el benefici industrial obtingut seria el què havia indicat l´Oficina Antifrau de Catalunya (22´9% al 2013, 22´1% al 2014 i 33´7% al 2015), l´informe d´auditoria remarcaria, informa l'ajuntament, que no s´ha tingut en compte tots els costos, tant els directes com els indirectes. Els més importants són els costos financers derivats de la inversió inicial. També s´han omès els costos de personal de direcció i administració, costos d´estructura, costos financers i efecte fiscal. Segons l´empresa que ha realitzat l´auditoria aquestes dades cal tenir-les en compte per presentar correctament l´estat de comptes sobre pèrdues i guanys.

Un cop tinguts en compte tots aquests costos al compte d´explotació, el benefici industrial d´aquestes mateixes anualitats és sensiblement inferior, i a més està per sota del 6%, considerat per l´OAC com un percentatge de benefici industrial normal. Aquests beneficis serien els següents: al 2013 un -9´08%, al 2014 un -5´76% i al 2015 un 7´03%. En base a la previsió d´ingressos i despeses per la totalitat del període de concessiól inclosos al compte de resultats ajustat, el benefici industrial promig generat per l´explotació seria del 2´40%.

Per últim, l´informe també conclou, ressalta el consistori, que considera que la metodologia seguida per l´Oficina Antifrau de Catalunya per comparar el benefici industrial de l´explotació de la zona regulada de Blanes amb els ràtios promig sectorials "és incorrecta". Aquesta afirmació la basa, diu el consistori en un comunicat, en què la mostra d´empreses considerada correspon a una activitat i a uns volums de facturació diferents i, per tant, l´empresa que ha realitzat l´auditoria creu que no poden ser utilitzats com a dades comparables.

Davant aquestes conclusions, l´alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, s´ha mostrat satisfet però, a l´hora, també ha censurat l´actitut de l´Oficina Antifrau per la negativa imatge de Blanes que ha fet planar al haver fet públiques unes dades tan alarmistes: "És una satisfacció poder desmentir que la valoració feta per l´Oficina Antifrau estava equivocada, però a l´hora no entenc com pot ser que hagin actuat de manera tan alegra".

L´equip de govern va fer arribar l´Informe d´Auditoria ahir al vespre a tots els regidors i regidores que composen el plenari de l´Ajuntament de Blanes, perquè tinguessin totes les dades al seu abast. D´altra banda, està previst que es tracti aquest tema en una Junta de Portaveus que s´ha convocat per d´aquí a dues setmanes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

Puigdemont serà nomenat Confrare d´Honor de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners

La capital de la Selva celebrarà la 35a edició de la festa del 10 al 13 de novembre.

CiU de Tossa demana que es suspengui cautelarment la consulta del port

CiU de Tossa demana que es suspengui cautelarment la consulta del port

Aporta un dictamen d'un catedràtic de la UdG que considera que el conveni signat entre...

L´escriptor Vicenç Villatoro, nou president del Jurat dels Premis Recvll de Blanes

L´escriptor Vicenç Villatoro, nou president del Jurat dels Premis Recvll de Blanes

L'actual director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona s'estrenarà al jurat en la 53a...

Caldes preveu licitar les obres del Tourist Club a principis del 2017

Caldes preveu licitar les obres del Tourist Club a principis del 2017

Les actuacions estan pressupostades en uns 3,5 milions d'euros, que pagaran els veïns

Senglars Mariners

Senglars Mariners

"Fa pocs dies, tres joves exemplars van fer una excursió fins a les mateixes instal·lacions del...

Declaren injustificat traslladar a 30 quilòmetres una caixera de Blanes

Una sentència ha declarat injustificat el trasllat d'una caixera d'un supermercat Condis de...

Enllaços recomanats: Premis cinema