El Congrés dels Diputats va instar ahir el Govern espanyol a paralitzar i derogar el projecte del polèmic ramal de la MAT a Riudarenes, després que la Comissió d'Indústria aprovés la Proposició No de Llei (PNL) presentada en bloc pels diputats gironins d'ERC, ECP, el PSC i el PDC. En aquesta proposició s'exigia aturar "immediatament" aquest tram de 17 quilòmetres de línia de 400 kV, que els polítics gironins consideren exemple d'un model "obsolet" que destrueix el territori.

La primera a defensar la proposició va ser la diputada d'ERC Teresa Jordà, qui va subratllar que la MAT "obeeix a un model energètic obsolet i suïcida fet a imatge de les grans multinacionals del sector elèctric". Per la seva banda, el diputat gironí del PDC Jordi Xuclà va recordar que el seu partit és "altament partidari" de les interconnexions elèctriques però també de "la preservació de la comarca i de les muntanyes de les Guilleries". Per això, Xuclà va instar a deixar enrere "un model arcaic i apostar per les energies renovables". "El ramal és fruit d'una planificació caduca feta fa més d'una dècada i d'un model energètic centralitzat" va dir el diputat d'ECP, Jordi Vendrell. Finalment, el socialista Marc Lamuà va recordar que "no estem disposats a sacrificar més paratges com a conseqüència de la mala gestió o la fredor institucional de qui ho mira tot des de la distància".

Després de conèixer el resultat de la votació -que va obtenir els vots contraris del PP i C's- la Plataforma No a la MAT va assegurar que aquest "és el pas definitiu per evitar la construcció del ramal", i que "seria inaudit i antidemocràtic que el Govern i REE desobeïssin el Congrés i tiressin endavant" va dir el portaveu Ernest Morell. Una opinió semblant a la de l'alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí (ERC) qui va assegurar que confia que a partir d'ara "es tindrà el seny i la responsabilitat de no executar aquest disbarat al qual tothom s'oposa".