Quan davant de qualsevol conflicte els arguments d'una de les parts juguen a favor de la raó i el sentit comú, quan els vots de la ciutadania t'avalen i quan tens el suport popular i l'institucional tot semblaria indicar que la lògica s'hauria d'imposar i el conflicte esvair-se a favor d'una de les parts. Però malauradament massa sovint la lògica no s'imposa i triomfen els interessos de qui no està al costat del territori i de la seva gent.

Un exemple d'aquesta realitat són els homes i les dones de la Selva Interior que fa anys que lluitent contra la línia de la MAT Vic-Bescanó i per acabar amb el projecte de ramal entre Santa Coloma de Farners i Riudarenes. A l'hora de recordar detalls d'aquesta reivindicació no cal oblidar que ja es va realitzar una consulta al territori per aturar el ramal i que la Diputació de Girona, el Consell Comarcal de la Selva i els ajuntaments de Santa Coloma, Riudarenes, Sils i Sant Hilari van aprovar mocions en el mateix sentit. A més a més, el Parlament de Catalunya va encarregar un estudi per demostrar la necessitat o no d'aquest ramal i els resultats del document van avalar que existeixen més alternatives a la plantejada "oficialment".

El penúltim capítol d'aquest conflicte el vam viure ahir al Congrés de Diputats de Madrid on vam presentar, i finalment vam aprovar, una Proposició No de Llei (PNL) per a la derogació del ramal. La PNL comptava amb el suport de totes les forces polítiques gironines amb representació a la Cambra Baixa de Madrid; ERC, PDC, En Comú Podem i el PSC. Cal destacar que la redacció del document i els treballs previs els vam treballar conjuntament amb els representants de la Plataforma No a la MAT Selva.

En casos flagrants com aquest cal aconseguir que el territori, els seus ajuntaments, la resta d'entitats supramunicipals, el Parlament de Catalunya i la totalitat dels representants gironins a Madrid carreguin contra l'oligopoli energètic espanyol. Entre tots plegats cap apostar per una transició urgent cap a un model sostenible basat en l'estalvi i eficiència energètica, en la utilització de fonts 100% renovables i la generació distribuïda, fa pensar que en la nova República Catalana les coses aniran infinitament millor.

La paralització del ramal de la MAT de la Selva és una victòria, una batalla que hem començat a guanyar amb la PNL aprovada aquesta setmana a Madrid. Tinguem-ho clar, tots junts demostrarem que a les comarques gironines el territori i la seva gent passen per davant de tot.