L'Ajuntament de Blanes va assegurar ahir que l'informe de l'Oficina Antifrau (OAC) sobre els beneficis obtinguts per Saba de l'explotació de les zones blaves, és "incorrecte". Segons el consistori, així ho ha determinat l'auditoria externa que va encarregar el mes d'abril i en la qual s'especifica que el benefici industrial promig generat per l'explotació seria del 2,40%, lluny del 22% que indicava l'OAC.

El consistori va encarregar a l'empresa de Girona Auditoria i Control, Auditors SLP que efectués un informe de revisió detallada del Compte d'Explotació de les zones blaves de Blanes corresponent als exercicis del 2013 al 2015, gestionat per Saba Aparcaments S.A, arran del requeriment rebut d'Antifrau per revisar les actuacions corresponents a aquest contracte. Segons l'OAC, el benefici obtingut per SABA aquests anys era del 23% i el 33%, uns valors que considerava "molt allunyats del percentatge del 6% considerat normal per la normativa".

Unes dades que, segons va dir el consistori, l'informe de l'auditori ha "desmentit", ja que especifiquen que els diferents conceptes recollits als comptes d'explotació presentats per Saba estan degudament justificats i són raonables pel tipus d'activitat que desenvolupa. Aquestes dades es refereixen a ingressos d'explotació, despeses de personal, per amortitzacions i altres despeses d'explotació. Si bé basant-se només en comptes el benefici industrial obtingut seria el que havia indicat l'Oficina Antifrau de Catalunya (22,9% al 2013, 22,1% al 2014 i 33,7% al 2015), l'informe de l'auditoria remarca que no es van tenir en compte tots els costos -directes i indirectes- com els costos financers derivats de la inversió inicial. També s'haurien omès els costos de personal de direcció i administració, d'estructura, financers i d'efecte fiscal. Segons l'empresa que ha realitzat l'auditoria, aquestes dades cal tenir-les en compte per presentar correctament l'estat de comptes sobre pèrdues i guanys, i en el cas de Saba, han permès determinar que el benefici industrial d'aquestes mateixes anualitats "està per sota del 6%" considerat per l'OAC com un percentatge de benefici industrial normal.

Aquests beneficis serien els següents: el 2013, un -9,08%; el 2014, un -5,76%; i el 2015 un 7,03%. En base a la previsió d'ingressos i despeses per la totalitat del període de concessió inclosos al compte de resultats ajustat, el benefici industrial promig generat per l'explotació seria del 2,40%.

Dades "no comparables"

Per últim, l'informe també conclou que considera que la metodologia seguida per l'Oficina Antifrau per comparar el benefici industrial de l'explotació de la zona regulada de Blanes amb els ràtios promig sectorials "és incorrecta". Aquesta afirmació la basa en el fet que la mostra d'empreses considerada correspon a una activitat i a uns volums de facturació diferents i, per tant, creu que no poden ser utilitzats com a dades comparables.

"És una satisfacció poder desmentir que la valoració feta per Antifrau estava equivocada, però alhora no entenc com pot ser que hagin actuat de manera tan alegre" va valorar l'alcalde, Miquel Lupiáñez (PSC), qui de moment no s'ha posat en contacte amb Antifrau, a l'espera de plantejar el tema i decidir amb la resta de regidors municipals, a la Junta de Portaveus convocada per d'aquí a dues setmanes.

Pel que fa a l'OAC, i seguint la política d'empresa, va rebutjar ahir fer comentaris sobre aquesta informació.