El jutjat d'instrucció número 4 de Blanes va admetre ahir a tràmit una querella criminal contra el ja excomptable de la confraria de pescadors d'aquesta localitat pels delictes d'apropiació indeguda i malversació de fons i cabals públics. Segons va avançar ahir la Cadena Ser i com s'exposa en la querella presentada per la confraria, la denúncia es va realitzar el mes de juliol passat quan aquest ens va detectar un forat econòmic en els seus comptes que van atribuir al seu comptable des de feia més de 25 anys.

Segons el document, el denunciat hauria "carregat al compte de la Confraria, deutes de la seva companya sentimental amb la Seguretat Social" i hauria retirat importants quantitats econòmiques per pagar altres despeses personals. "La realitat del deute total no l'arribarem a conèixer mai perquè ni sabem quan va començar a treure diners, ni consta qui ho va fer ni per a què es van utilitzar", va lamentar ahir el patró major, Eusebi Esgleas, qui va explicar que les diferents quantitats retirades -en diverses ocasions- fluctuen entre "els 5.000 i els 14.000 euros".

Segons va relatar Esgleas, les sospites van aparèixer un parell de mesos abans d'efectuar-se la denúncia, quan des de la confraria van detectar que s'havien retirat 4.133,05 euros del compte i que aquesta mateixa quantitat havia aparegut en forma de deute atribuït a una de les embarcacions de pesca. "Amb aquests diners hauria pagat una multa que la seva companya sentimental tenia amb la Seguretat Social en relació a un restaurant que té a Malgrat de Mar", va precisar Esgleas, qui va afegir que arran d'aquests fets van acomiadar el fins aleshores comptable. "Vam contactar amb ell per demanar-li explicacions i ens va dir que la seva intenció era reunir-se amb nosaltres i parlar de tot plegat amb calma", va dir Esgleas. "El següent que vam saber és que ens havia denunciat, creiem, per acomiadament improcedent", va afegir el patró major.

Des del juliol però, i després d'aquest acomiadament, la Confraria va procedir a revisar la comptabilitat. "Cada dia trobem coses noves que volem afegir a la querella abans del judici que serà el 20 de novembre", va dir Esgleas. En aquest sentit, segons la interlocutòria judicial, "en breu s'ampliarà la querella" perquè "s'han detectat altres moviments per mitjà dels quals el querellat s'hauria apropiat d'altres quantitats" o "hauria afavorit la seva companya per no pagar les compres de peix a la Llotja" amb sistemes diferents als detectats al juliol. De moment, la confraria de Pescadors, s'ha vist obligada a aprovisionar 40.000 euros per fer front al deute que l'excomptable atribuïa a les embarcacions. La confraria de Blanes és una de les que més factura de Catalunya; l'any passat, uns 11 milions d'euros.

Forat d'1 milió el 2006

Aquesta no és la primera vegada que es destapa un forat econòmic a la Confraria de Pescadors de Blanes. L'any 2006, l'actual junta va expulsar els aleshores president i secretari per falta de transparència en la gestió, després de descobrir-se un forat d'1 milió d'euros. En aquell moment van transcendir factures de viatges privats arreu del món, notes milionàries de restaurants i fins i tot despeses en prostíbuls.