Blanes va aprovar ahir, en un ple extraordinari, les noves ordenances fiscals per al 2017 que preveuen un augment del 4% en el preu de la recollida d'escombraries i un increment de l'IBI del 5% en els habitatges amb ús comercial, hostaler o esportiu. La resta de taxes i preus públics, quedaran congelats en la seva totalitat.

Així, segons va explicar l'equip de govern (CiU, PSC i ERC), l'increment en la taxa del servei de recollida, transport i tractament de residus, suposarà 5,21 euros per any (0,43 cèntims mensuals) per a qualsevol usuari de pisos, apartaments i/o locals sense activitat.

Un augment que, segons va explicar el regidor d'Hisenda, Nicolás Laguna (PSC) està provocat per la pujada dels costos que se li cobraran a Blanes per utilitzar l'abocador de triatge de Lloret; per evitar s'incrementi el dèficit actual d'aquest servei que és de 500.000 euros; o perquè està previst que entre el 2017 i 2018 s'inverteixi en renovar els mitjans i la maquinària de l'empresa de neteja Nora.

Altres taxes modificades

Pel que fa a l'Impost de Béns Immobles (IBI), s'incrementaran en un 5% els tipus impositius dels habitatges que tenen usos de magatzem o aparcament, comercial, oci i hostaleria, industrial, esportiu i d'oficines compreses dins del 10% de finques amb major valor cadastral de cada categoria.

En les ordenances d'aquest 2016, es van baixar dos punts percentuals les quotes de l'IBI, de manera que el consistori va deixar de percebre uns 260.000 euros que ara vol recuperar per "afrontar les millores per fer al 2017". Amb aquest augment ingressaran 77.878 euros.

Respecte a l'Impost de Vehicles de Tracció Mecànica, es realitzarà una bonificació del 75% en la quota en els vehicles no contaminants. També es beneficiarà els ciutadans del municipi que hagin adoptat les seves mascotes en els centres protectors d'animals, amb un descompte del 50% de la quota anual de la taxa de tinença d'animals; i en la taxa d'aigua, s'hi inclouran reduccions en el preu del consum per fuita en els casos de càmpings i hotels, equiparada a la ja existent per a consumidors particulars.

Les noves ordenances van ser aprovades amb el vot de qualitat de l'alcalde, Miquel Lupiáñez, ja que es van produir nou vots a favors per part de l'equip de govern (CiU, PSC, i ERC), nou vots en contra (Batega, la CUP, C's i ICV-EUiA) i l'abstenció del PP. Per motius personals faltaven els edils Albert Sanz i Jaume Salmeron. Està previst que les ordenances entrin en vigor l'1 de gener.