La Platja de Blanes s'ha convertit aquest diumenge en un espai on centenars de persones han après a salvar vides, a través de la reanimació cardio-pulmonar (RCP). Es tracta d'una iniciativa de l'associació 'RCP a l'escola', que pretén fer arribar els coneixements necessaris als ciutadans en cas que una persona tingui una aturada cardíaca. Per això s'han fet demostracions manuals i també de l'ús dels desfibril·ladors externs automàtics (DEA), que ja es troben en multitud de poblacions catalanes.

En aquest sentit, la responsable de l'associació i metge del SEM, Juana María Roca, ha explicat que la formació per saber fer servir aquests instruments és «molt important" i que «no serveix de res» tenir el territori ben protegit amb aquests dispositius si el ciutadà no sap com funcionen. Roca, ha recordat que «no n'hi ha prou» amb haver fet el curs de reanimació, ja que cal anar refrescant les maniobres de manera periòdica.

Blanes ha acollit aquest diumenge una jornada on centenars de persones han participat en un curs de RCP amb professionals del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM). A l'acte també hi han estat presents efectius dels Bombers de la Generalitat i de la Policia local. La finalitat d'aquesta cita és que la ciutadania prengui consciència de com fer servir un DEA o com reaccionar quan una persona té una parada cardíaca.

Roca ha explicat que ara per ara «no hi ha prou formació» i per això són tan importants aquestes exhibicions. La representant de l'associació 'RCP a l'escola' considera que cal conscienciar més els ciutadans de la importància de com fer servir els aparells DEA.

Roca ha explicat que en la jornada d'aquest diumenge s'han apropat adults però sobretot molts nens. A més, ha detallat que els nens tenen molta més capacitat d'aprenentatge que no pas els adults perquè «estan verges de pors» a l'hora d'actuar, i això els fa ser molt més decidits que no pas la majoria d'adults.

En aquest sentit, Roca ha assegurat que és important fer una formació continuada dels cursos d'RCP. «Algú que avui aprèn a fer un RCP d'aquí a sis mesos se n'haurà oblidat», ha reblat. Per això aposten per fer una campanya a les escoles amb professionals de veritat que ensenyin directament als nens i que no hagi de passar a través del professor.

Territori cardioprotegit

Les comarques de Girona tenen actualment 747 desfibril·ladors externs automàtics (DEA), una xifra que Roca valora i reconeix, ja que considera que en els últims anys s'han fet passes endavant. Tot i això, recorda que encara hi ha molts municipis que no en tenen i reclama que des de les institucions i ajuntaments es faci formació per poder fer efectiu el fet de tenir els DEA repartits.

Blanes és una de les ciutats de la demarcació amb aquests aparells. En total en té 14 de fixes arreu del municipi, però també compta amb d'altres que són mòbils i que complementen els fixes, sobretot a l'estiu, quan creix la població.

Roca ha recordat que quan una persona pateix una aturada cardíaca les seves possibilitats de sobreviure cauen un 10% cada minut. Això vol dir que només calen 10 minuts sense que ningú faci res perquè aquesta persona ja no tingui cap possibilitat de sobreviure, o bé patir seqüeles severes, d'aquí la importància de saber utilitzar correctament els DEA.