El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco està a l'espera que se l'informi si els tres ciutadans russos citats avui com a investigats en l'operació Clotilde, contra una xarxa mafiosa que blanquejava diners a la Costa Brava, han rebut la seva citació, després de no haver comparegut cap d'ells.

Es tracta del general rus Viktor Kanaikine, així com dels seus compatriotes Segey Nalimov i Andrei Zintxenko, presumptes líders d'aquella xarxa mafiosa.

Segons han informat fonts jurídiques, abans d'adoptar cap mesura per no haver-se presentat cal comprovar si els van arribar o no les citacions, informació que encara no ha rebut el jutjat.

Velasco va obrir una peça separada per localitzar aquestes tres persones quan va processar el mafiós rus Andrei Petrov, el seu pare Boris Petrov i set persones més de nacionalitat russa i espanyola per pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals.

Petrov, en llibertat amb fiança de 80.000 euros des del 15 de gener, va ser detingut en l'anomenada operació Clotilde, en què també va ser arrestat l'exalcalde de Lloret (Selva) i diputat de CiU Xavier Crespo, encara que, en tractar-se d'un aforat, Velasco es va inhibir a favor del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Després de processar aquelles nou persones, va intentar localitzar Kanaikine, Nalimov i Zintxenko, els tres considerats líders de l'organització, d'"estructura piramidal".

Segons el magistrat, el general rus, doctor en Ciències Tècniques i principal responsable i "cap" de la trama, estaria al cap de diverses empreses i és qui trasllada les ordres a l'organització perquè es portin a terme.

Segons l'ordre de processament, Petrov era "el cap visible" d'una organització "perfectament estructurada entorn de Lloret de Mar" i per "portar a terme a Espanya operacions d'inversió, principalment en el sector immobiliari" amb "fluxes sospitosos de capitals".

"Per a això -assenyala el jutge- haurien constituït una xarxa d'empreses relacionades amb tercers països, algun d'ells coneguts internacionalment com a paradisos fiscals, les activitats de les quals apuntaven a una via d'entrada al mercat lícit de diners de procedència opaca", a més d'haver-se observat "importants trànsits dineraris bancaris amb destí/origen Espanya".