El Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Girona ha autoritzat l'Ajuntament de Lloret de Mar a obrir el camí de ronda al seu pas per la finca de Can Juncadella i els dóna un termini de 15 dies per fer-ho. El pas està barrat des del 2009, quan els amos d'un xalet de luxe hi van col·locar una porta per evitar que ningú passés per la seva propietat. Llavors, el consistori i l'empresa Flinder Data (vinculada a alts càrrecs del Kazakhstan) van signar un conveni per obrir un nou camí arran de mar. Aquest conveni, però, mai es va arribar a complir. En el ple del mes de maig, el consistori va aprovar donar 10 dies als propietaris per obrir el camí si volien evitar una expropiació forçosa per la via judicial. El jutjat, però, va frenar les aspiracions del consistori i va aplicar una mesura cautelaríssima que ara ha decidit aixecar. L'alcalde, Jaume Dulsat, ha valorat molt positivament la resolució i ha explicat que abans d'obrir definitivament el camí volen comprovar en quin estat es troba per garantir la seguretat dels vianants.

Després de molts anys de conflictes, finalment l'Ajuntament de Lloret de Mar podrà obrir un tram del camí de ronda que estava tancat des del 2009 i que impedia que els ciutadans poguessin caminar a vora mar. Es tracta del camí públic GR-92 que passa per la finca de Can Juncadella i que va de la platja de Canyelles a la Cala Morisca. El jutge ha donat la raó al consistori i en una resolució els autoritza a obrir la porta que els propietaris de la finca havien posat anys enrere per evitar que ningú passés per la seva propietat.

En l'escrit, el jutge dóna 15 dies a l'ajuntament per obrir el pas. Malgrat tot, la decisió no és ferma i els propietaris de la finca la poden recórrer. L'alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, ha reconegut que estan molt satisfets. "Després de tants anys i d'haver fer una acció molt contundent per part de tot l'equip de govern podrem recuperar aquest camí públic", ha manifestat.

Dulsat no ha volgut concretar quan faran efectiva l'obertura del camí de ronda però ha deixat clar que primer volen fer una inspecció perquè aquest tram porta molts anys tancat i volen garantir que és segur. En cas que detectessin alguna deficiència, el tornarien a tancar i farien els treballs necessaris de manteniment per tenir-lo en bones condicions. També instal·laran noves senyalitzacions a la zona.

Un conflicte molt llarg

Aquest tram del camí de ronda està tallat des del 2009. En aquest punt tampoc hi ha camí de ronda alternatiu per permetre als vianants passar per aquest indret. Els propietaris d'aquesta finca -on hi ha un xalet de luxe propietat de la societat Flinder Data, vinculada a alts càrrecs del Kazakhstan- van signar un conveni amb l'ajuntament fa set anys. En el conveni, l'ajuntament permetia a la societat tallar el pas del GR-92 a canvi de fer un projecte per fer el camí de ronda arran de mar (que pagava la societat).

Concretament, aquest conveni donava tres mesos als propietaris per presentar el projecte per fer el camí de ronda. El compromís, a més, era que els propietaris de la finca executarien les obres al camí de ronda en un termini màxim d'un any un cop el projecte estigués aprovat definitivament.

En aquests anys, el projecte s'ha enrocat i no hi ha hagut acord. Després de diverses tramitacions administratives, finalment Flinder Data va presentar l'any 2011 un projecte que va rebutjar el servei de Costes del Ministeri de Medi Ambient, que li demanava que fes alguns canvis si volia el seu vistiplau. En lloc de refer el projecte, la societat en va presentar un completament nou que va topar amb el veto del consistori perquè considerava que això suposava saltar-se els terminis establerts en el conveni del 2009. En aquesta línia, a principis del 2015 l'ajuntament va decidir acabar amb el conveni que tenia signat amb la societat propietària de Can Juncadella.

Ultimàtum i mesura cautelaríssima del jutjat

Finalment, el consistori va optar per tirar pel dret i va aprovar al ple de maig donar un ultimàtum a la propietat. El consistori advertia l'empresa que si no posava fi a la "usurpació" dels camins públics en un termini de 10 dies, els ho reclamaria per la via forçosa administrativa i també per la via judicial.

El jutge, però, va posar fre a les aspiracions del consistori. El termini donat pel consistori acabava el 15 de juny i aquell mateix dia l'ajuntament rebia una resolució del Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Girona que aplicava una mesura cautelaríssima. Aquesta consistia en suspendre l'execució forçosa que tenia previst dur a terme l'ajuntament en cas que els propietaris no haguessin respost a la seva petició. Finalment, el mateix jutjat ha comunicat al consistori que els autoritza a obrir el camí de ronda i els dóna 15 dies per prendre la iniciativa.

Les polèmiques a l'entorn de Can Juncadella

Els amos de la finca que mantenen tallat el pas pel GR-92 són els mateixos que van protagonitzar un altre escàndol urbanístic. En aquest cas, per unes obres al xalet de luxe de la seva propietat. Els ecologistes de SOS Lloret van denunciar que les obres eren sobredimensionades perquè la casa està situada en un paratge protegit. El Parlament va instar el Govern perquè aturés les obres i Urbanisme pogués revisar l'autorització donada el 2010. La comissió d'Urbanisme va concloure que l'obra no incomplia cap norma urbanística perquè s'adaptava al POUM de Lloret de Mar