Com ha fet cada diumenge des de fa més d'un segle, la pastisseria Vila de la Cellera de Ter obrirà avui les portes a clients i amics d'arreu de la comarca. Ho farà, però, per última vegada, ja que el seu pastisser i propietari, en Josep Vila i Tràfach, es jubila. "Els fills no tenen ganes de seguir el negoci. És una feina molt sacrificada i si no fas amb afició una cosa que et lliga tant, val més deixar-ho", explicava Vila arran de la decisió de tancar aquest emblemàtic negoci selvatà que ha generat 111 anys d'històries i records, ha donat tres generacions de pastissers d'una mateixa família i ha creat les famoses galetes artesanes Vila, entre les quals destaquen els icònics Rierencs. "Les galetes Vila hauran de desaparèixer. Sap molt de greu però és llei de vida", lamenta Vila.

Inaugurada l'any 1905, la primera pastisseria d'aquesta família cellerenca estava situada a la plaça de la vila. Al capdavant del negoci, Francesc Vila i Pujolràs -l'avi de l'actual pastisser- elaborava pastissos, galetes artesanes o teules de "xacolata familiar" a la vegada que exercia de venedor, ja que en aquella època l'establiment era també una botiga de queviures. "Per Sant Joan es venien petards; per Nadal, joguines; i per Rams, els palmons", detallava Josep Vila, acompanyat de la seva mare, Anna Tràfach, de 92 anys.

Tot i que durant la Guerra Civil el negoci es va donar de baixa per no pagar tributs, Francesc Vila va seguir venent tot el que podia perquè a causa de les mancances dels productes més bàsics no podia fer la majoria d'elaboracions pròpies.

Cap a la meitat dels anys 50, va prendre el relleu del negoci el seu fill, Eusebi Vila i Turón. "El pare va començar a la botiga del centre, però cap als anys 60 ja vam adquirir un segon local, on hi vam col·locar l'obrador", va relatar Vila. Ubicat al carrer Doctor Codina, aquest segon local és el que ha ocupat fins avui la pastisseria Vila."La botiga del centre la vam tancar fa 7 o 8 anys", precisava aquest pastisser que es va iniciar en el negoci familiar quan només tenia 7 anys. "Quan sortia de l'escola, ja anava a ajudar el pare a fer els torrons", recordava Josep Vila, qui amb 16 anys va anar a Barcelona a estudiar i practicar la professió i, després de fer "la mili", el 1969, es va incorporar a la pastisseria que ha mantingut i mimat durant gairebé cinc dècades. Amb la seva jubilació, però, Josep Vila i Tràfach serà la tercera i última generació de pastissers de la família.

Comiat amb la família

Amb l'obrador ja pràcticament buit, els Vila repartiran avui, com a detall de comiat, bossetes plenes de les icòniques galetes artesanes entre els últims clients. "La gent s'ha assabentat que tanquem i ens han fet molts encàrrecs, sobretot de galetes artesanes i rierencs", explicava el propietari, qui farà el seu propi comiat amb la família. "Celebrarem un gran dinar, perquè tots han ajudat en un moment o altre", deia Vila, l'únic de sis germans que va optar per continuar un negoci que, al llarg de la seva trajectòria, ha rebut nombrosos reconeixements institucionals.

I a partir de demà? "Descansaré, passejaré i viatjaré", augurava Vila amb la satisfacció de saber que deixa rere seu el capítol més dolç de la història de la Cellera.