És prou coneguda la vocació cosmopolita que han desenvolupat els senglars els darrers anys. Periòdicament, la televisió ens ofereix imatges d'aquests cosins germans del porc, passejant per carrers de les zones altes de Barcelona properes a la serra de Collserola. Bé, no exactament passejant. Les excursions urbanes van, sobretot, lligades a la facilitat amb què poden obtenir menjar sense massa esforç. Ja sigui escorcollant contenidors o rebentant bosses d'escombraries.

De tots és conegut com, en el decurs de l'evolució, els porcs han passat d'una alimentació gairebé herbívora a una d'omnívora (no ho llencis... ja s'ho menjaran els porcs!). Doncs bé, el mateix ha passat amb els senglars.

Essencialment menjadors de bulbs, arrels i bolets (enterrats o semienterrats com ara les tòfones) que aconsegueixen fer sortir de sota terra a base de gratar (llaurar) el terreny amb les seves potes, han descobert que amb una passejada nocturna pels carrers d'algun municipi o d'alguna urbanització aconsegueixen alimentar-se amb la meitat d'esforç. Pizza, "fideuà", entrepans... peix cru o fregit, s'han incorporat a la seva dieta!

Fa pocs dies, tres joves exemplars de senglar van fer una excursió fins a les mateixes instal·lacions del port pesquer de Blanes. Una anècdota? Un fet curiós o excepcional? Un prova més de la polivalència alimentària i la curiositat d'aquests animals que ara també busquen deixalles amb sabors i aromes mariners?

Sigui el que sigui el que va atraure les tres bestioles fins al port, i tot i el caire d'anècdota que, de moment, aquest fet representa, no és una notícia que pugui ser llegida en positiu. La proliferació de senglars tant a la Selva com a moltes altres comarques gironines comporta i pot seguir comportant nombrosos problemes.

Com ara les importants malmeses que provoquen als boscos i a moltes plantacions i conreus. També, el significatiu augment d'accidents de trànsit que tenen com a causa una topada nocturna, brusca i inesperada amb algun d'ells. Els experts tenen l'última paraula a l'hora d'endegar estratègies per controlar aquesta... plaga (?). L'augment de permisos per a batudes i caceres sembla, de moment, totalment insuficient.