El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, serà investit Confrare d'Honor de la Festa de la ratafia de Santa Coloma. Així ho va anunciar ahir l'alcalde de Santa Coloma, Joan Martí, durant la presentació de la 35a edició de l'esdeveniment, que se celebrarà del 10 al 13 de setembre i comptarà enguany amb més de 70 activitats.

«Aquest oferiment ha estat fonamentat per la llarga tradició ratafiraire que té la seva família», va explicar Martí, qui va recordar que la pastisseria Puigdemont d'Amer elaborava la seva pròpia ratafia a partir d'una recepta del segle XIX i que, actualment, s'hi fan pastissos de ratafia i altres productes que incorporen aquest licor.

D'aquesta manera, Puigdemont es convertirà, l'11 de novembre, en el quart Confrare d'Honor investit, substituint Joan Roca, que ho va ser l'any passat. El primer va ser Xavier Russet, de Ratafies Russet, l'any 2013 i el segon, el conegut personatge radiofònic Senyor Marcel·lí, al 2014.

Per la seva part, el secretari de la Confraria de la ratafia, Xavi Amat, va anunciar les novetats d'enguany entre les quals destaquen: la presentació del llibre d'edició limitada Petita història de la Festa de la Ratafia amb textos de Carme Gasull i il·lustracions de Pilarín Bayés, l'11 de novembre; la inauguració de l'Espai Remeier, que inclourà una desena de parades d'artesans remeiers vinguts d'arreu; l'exposició La Ratafia a Santa Coloma; la celebració d'un Congrés tècnic de ratafies organitzat conjuntament amb el Celler de Can Roca; o la presentació del pack 1842 amb les noves ratafies Malhivern (homenatge a Francesc Pla) i Fra Valentí (la ratafia amb la recepta més antiga), entre altres activitats.

«Aquesta festa esdevé un referent turístic de casa nostra, que va més enllà de la neu i del sol i la platja», va dir el vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, per cloure l'acte de presentació de la Festa, que compta amb un pressupost municipal de 60.000 euros i espera superar els 35.000 visitants.