Tot i que d'entrada la proposta de visitar un cementiri no es relaciona precisament amb una sortida lúdica i/o cultural, la veritable riquesa de molts d'ells recau en els monuments de gran valor artístic que sovint s'hi troben, o bé en els personatges rellevants del municipi que hi reposen.

En el recinte blanenc s'hi troben des de Joaquim Ruyra fins a Carl Faust, passant per dos beats. A Blanes, l'Ajuntament està estudiant la possibilitat d'apuntar-se a l'anomenat Turisme de Cementiris creant una placa informativa que inclogui un plànol de situació amb la localització de personatges il·lustres.

La idea va sorgir d'una proposta presentada per l'Arxiu Municipal de Blanes, i aviat la va veure de bon ull el responsable de la ponència tècnica d'activitats i del cementiri municipal, Salvador Tordera: «Estaria bé la possibilitat d'apuntar-nos a aquest tipus de turisme, com un valor afegit més».

En aquest sentit, també remarca: «El plantejament que ha fet l'Arxiu Municipal està molt bé, i ja hem fet una primera visita sobre el terreny per posar-ho en marxa si finalment s'accepta la proposta». Actualment hi ha un gran nombre de ciutats on els cementiris han esdevingut una forta atracció turística.

Europa ha estat la pionera a potenciar-ho, organitzant visites guiades. Des de fa nou anys, hi ha una Ruta Europea de Cementiris, amb l'objectiu de destacar els més interessants per visitar.

Si bé el cementiri de Blanes no reuneix les característiques monumentals per ser inclòs a la Ruta Europea de Cementiris, en canvi sí que hi ha enterrats personatges il·lustres, que transcendeixen l'interès local que puguin tenir pels veïns i veïnes del municipi. Són persones que, més enllà de l'estimació que s'hi sent pel seu lligam amb Blanes, es distingeixen pel seu valor històric i cultural.

El llistat no és encara definitiu i dels 13 noms proposats n'hi ha tres que disposen d'un panteó propi: l'escriptor Joaquim Ruyra (1858-1939); el fundador del Jardí Botànic Marimurtra, Carl Faust (1874-1952), i el metge Xavier Brunet (1897-1977). Altres personatges són l'escriptor Joan Ribas i Carreras (1875-1913) o el cantant Esteban Esteve Baltrons (1936-2013).