L'Ajuntament de Lloret va obrir ahir el tram del camí de ronda de Can Juncadella, tancat des de l'any 2009. Segons va informar ahir el consistori, la Policia Local i els Agents Rurals van accedir a aquesta finca privada vinculada al cercle familiar del president de la república del Kazakhstan, per recuperar el camí públic i obrir la porta que fins ara en delimitava l'accés». «Els propietaris -la mercantil Flinder Data SA- ja estaven pendents de la nostra arribada, i van obrir la porta ells mateixos» va explicar ahir l'alcalde, Jaume Dulsat (CiU). D'aquesta manera, el consistori lloretenc va donar compliment a la resolució emesa divendres passat pel Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Girona, que autoritzava l'obertura d'aquest camí en un termini màxim de 15 dies.

Un cop dins, l'Ajuntament va senyalitzar els aproximadament 300 metres corresponents al camí de ronda perquè els vianants hi puguin tornar a transitar. «En el cartell s'indica que és un camí públic que passa dins una propietat privada» va precisar Dulsat, qui va puntualitzar que de moment, aquest camí «és un cul-de-sac». «El primer tram s'ha pogut obrir sense problemes, però en el segon -la part on el camí descendeix cap a la platja- s'ha tallat el pas per motius de seguretat» va afegir el batlle lloretenc. «Estem a l'espera que els tècnics municipals d'urbanisme ens concretin les accions que cal realitzar per poder reobrir-lo sencer» va detallar Dulsat.

Així mateix, segons el consistori, en comprovar el traçat que els responsables de la finca van habilitar, es va constatar que s'estaven iniciant els treballs per delimitar un nou corriol entremig de la zona boscosa de titularitat privada, el qual no s'ajustaria al traçat original del camí de ronda en el tram entre cala Canyelles i la cala Morisca, i la part pública del traçat del GR-92. «Els agents rurals han vist alguns camins alternatius i corriols que no teníem detectats, ja que feia anys que no hi podíem entrar» va dir Dulsat, qui va avançar que els propietaris ja han sol·licitat una reunió amb l'Ajuntament per tal de parlar de tot aquest assumpte.

Un llarg procés

Aquest pas està tallat des del 2009, a causa d'un conveni que va signar l'equip de govern d'aleshores -encapçalat per Xavier Crespo (CiU)- amb el propietari de la finca, en el qual aquest últim es comprometia a finançar la construcció d'un camí de ronda entre la platja de Canyelles i cala Morisca -d'uns 1.200 metres de longitud- amb uns 400.000 euros, a canvi de tenir tallat al pas el camí públic GR-92 que passa per dins de la finca privada.

El camí de ronda, però, no es va arribar a fer mai. Els propietaris, que van col·locar una porta per impedir el pas -i que ahir va ser reoberta- van presentar un projecte inicial que el servei de Costes va rebutjar el 2011, instant-los a fer una sèrie de canvis per obtenir el vistiplau. Dos anys més tard, el 2013, la Junta de Govern Local de l'època els va reclamar la documentació que faltava i, aquell mateix any, es va detectar que la propietat havia presentat un projecte completament nou. L'equip de govern d'aleshores va considerar que s'havia vulnerat l'acord inicial, motiu pel qual el gener de 2015 va decidir rescindir el conveni i reclamar als amos de Can Juncadella -que van presentar un recurs contenciós administratiu- que reobrissin el pas.

Durant tot aquest procés, els propietaris van enderrocar el 2010, amb l'autorització de la Comissió d'Urbanisme de Girona, la casa dels masovers i el galliner per construir una mansió-xalet de convidats amb 13 suites, 19 banys, celler, piscina i saló de te en aquesta zona situada dins l'espai d'Interès Natural del Massís de Cadiretes, a tocar de cala Morisca, i que forma part de la Xarxa Natura 2000.

No va ser, però, fins al mes de maig passat quan el ple va aprovar donar un ultimàtum de 10 dies al propietari de la finca perquè «cessés en la seva activitat d'usurpació» abans que, en cas d'incompliment, els serveis municipals procedissin a «recuperar l'immoble» mitjançant «l'execució forçosa» i «sol·licitant, si cal, l'auxili de la força pública i l'autorització judicial».

El termini acabava el dia 15 de juny, i aquell mateix dia, el jutjat contenciós número 3 de Girona va suspendre l'execució forçosa aplicant una mesura cautelaríssima. El jutge va al·legar que, en aquest cas, havia de prevaler l'interès particular per damunt del general perquè va considerar que amb l'obertura d'ofici del camí, la finca quedaria afectada i es provocarien danys a la propietat.

L'equip de govern (ERC, PSC, CiU) va presentar llavors al·legacions a la mesura, ja que consideren que l'interès privat no pot prevaler al públic, i el juliol passat, el jutge la va aixecar. Finalment, aquest mateix jutjat va comunicar divendres passat al consistori que els autoritza a obrir el camí de ronda en un termini de dues setmanes. «Estem contents, però seguim avançant en aquesta línia per poder obrir tot el camí» va concloure Dulsat.