La Sala Segona del Tribunal Suprem (TS) ha confirmat la condemna per suborn a l'exdiputat de CDC i exalcalde de Lloret, Xavier Crespo, pels regals que va rebre de l'empresari rus Andrei Petrov quan aquest projectava la construcció d'un centre comercial a l'antiga plaça de braus de la localitat selvatana. La sentència dóna a l'exdiputat una de freda i una de calenta doncs li anul·la la condemna per prevaricació perquè no queda acreditat que pressionés els tècnics municipals, el secretari i l'interventor de l'Ajuntament per aconseguir que a l'empresari se li bonifiqués el 50% de l'impost de construccions -133.754 euros- aprovat pel Ple Municipal de majoria convergent. L'alt tribunal fa extensiva l'absolució pel delicte de prevaricació administrativa a l'exregidor d'Urbanisme, Josep Valls (CDC), i a Petrov, la qual cosa els estalvia de pagar de forma solidària a l'Ajuntament l'import bonificat.

L'absolució per prevaricació provoca que finalment Crespo només quedi inhabilitat per a l'exercici de càrrec públic municipal durant dos anys i mig, que és la pena lligada al delicte de suborn passiu -la prevaricació estava castigada amb set anys- i al pagament d'una multa de 450.000 euros. D'aquesta manera, l'alt tribunal confirma parcialment la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) donant per provat que el polític va rebre tres regals de l'empresari rus: un viatge d'un cap de setmana a Moscou per a ell i la seva família el 2008, un rellotge de 2.200 euros pel seu aniversari l'any 2010 i el patrocini de quatre temporades dels clubs d'hoquei i futbol de Lloret a raó de 90.000 euros per temporada durant el període en què la dona de Crespo era vicepresidenta del club d'hoquei i Valls, president del club de futbol.

La condemna per suborn passiu també ha quedat confirmada per a l'exregidor d'Urbanisme, que va ser sentenciat a un any i sis mesos d'inhabilitació i al pagament d'una multa de 300.000 euros. L'empresari, en canvi, és condemnat per suborn actiu al pagament de 450.000 euros de multa.

La sentència del TS, de la qual ha sigut ponent el magistrat Juan Ramón Berdugo, destaca que el TSJC va disposar de proves suficients per imputar el delicte de suborn als tres condemnats per la «concatenació de diversos indicis».

Sense provar la prevaricació

Respecte al delicte de prevaricació administrativa, l'Alt Tribunal ha coincidit amb els arguments esgrimits en el vot particular del magistrat del TSJC que es va oposar a la condemna, Miguel Ángel Gimeno -vegin peça adjunta- perquè no consta que Crespo pressionés cap funcionari per aconseguir que se li rebaixés l'impost de construccions a l'empresari ni els tècnics informessin favorablement respecte a aquesta decisió.

Hi havia informes tècnics i econòmics que l'avalaven, encara que era una maniobra conflictiva perquè no s'havia produït mai al municipi i sentava un precedent, i l'obra en qüestió -la construcció del centre comercial- va ser declarada d'interès públic. A banda que cap dels regidors a l'oposició va denunciar irregularitats en aquest projecte sinó que tan sols van oposar-se a la bonificació per raons polítiques tot i existir una ordenança que ho permetia.