Les dades policials del darrer any a Lloret de Mar (Selva) reflecteixen un repunt en els robatoris amb violència i/o intimidació, que creixen un 32%. El que més augmenta són les estrebades (passen de 14 a 25) i els atracaments al carrer (de 50 a 62). Aquesta és la nota negativa d'unes dades que, globalment, són positives a la població. D'octubre de 2015 a setembre de 2016, s'ha reduït un 3,6% els delictes i també hi ha hagut un 13% menys de detinguts. Concretament, es redueixen significativament els delictes contra la salut pública (-23,4%) i contra l'ordre públic (-37,1%). El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha assistit a la junta local de seguretat i s'ha trobat també amb representants del sector turístic, que li han demanat més presència policial. Per la seva banda, l'alcalde, Jaume Dulsat, ha valorat positivament les dades perquè aquest estiu hi ha hagut més afluència de turistes i, en canvi, el global de delictes ha baixat.

Lloret de Mar ha donat a conèixer les dades policials del darrer any durant la junta local de seguretat, a la que han assistit representants de diversos cossos policials i també el conseller d'Interior, Jordi Jané. Les dades posen de manifest que, en general, hi ha hagut una millora en molts dels indicadors que marquen l'estat de salut de la seguretat al municipi.

Així doncs, si es comparen les dades amb el mateix període de fa un any, el nombre de delictes s'ha reduït un 3,4%, passant de 4.469 a 4.306. Això fa que se segueixi la tendència de la darrera junta de seguretat (que analitzava el període octubre 2014/setembre 2015) quan ja es va registrar una davallada del 5,4% en el total de delictes. En el cas de les detencions, se n'han fet un 13%. En els darrers 12 mesos s'han arrestat 540 persones, mentre que en el mateix període de l'any anterior la xifra era 621.

La majoria d'aquests delictes són contra el patrimoni (un 57%) però també es comptabilitzen altres casos. Per exemple, les dades policials determinen que s'han reeduit un 2% els delictes relatius al trànsit, un 23,4% els casos contra la salut pública (drogues) i un 37,1% els delictes contra l'ordre públic.

Més robatoris amb violència i intimidació

Malgrat la xifra global és bona, la nota negativa la marquen el registre de robatoris amb violència i/o intimidació, que augmenten un 32%. Segons les dades policials, durant el darrer any s'ha passat de 50 a 62 atracaments a l'espai públic i també s'han incrementat les estrebades (de 14 a 25). Són aquests tipus de delicte, precisament, un dels que més generen la sensació d'inseguretat entre la població. També passen de 7 a 8 els robatoris a establiments i, en canvi, la policia manté a ratlla els assalts violents a domicilis (només s'ha registrat un cas, com l'any anterior).

En canvi, en el capítol dels robatoris amb força hi ha hagut un descens global del 4,5%. La davallada més important s'ha donat en els robatoris a establiments, que cauen un 12%. L'alcalde, Jaume Dulsat, ha destacat que ha estat molt útil la unitat específica creada pels Mossos d'Esquadra per actuar en casos de robatoris i d'altres incidents en hotels. Gràcies a la seva actuació, aquest tipus de delictes han passat de 265 a 232 en un any. "Aquest aspecte havia anat a l'alça el 2014 i ja s'ha neutralitzat", ha manifestat l'alcalde.

Creixen els robatoris a dins de vehicles i habitatges

On hi ha hagut un lleuger repunt ha estat en els robatoris amb força a dins de vehicles, que passen de 208 a 213 casos. Això suposa un augment del 2,4%. Es dóna el cas que aquesta tipologia de robatoris també va créixer l'any anterior, amb un augment del 4,5% de casos. Aquest any, a més, s'observa un canvi de tendència en els robatoris a habitatges. Si l'any anterior s'havia aconseguir reduir els casos en un 13,5%, enguany han crescut un 3,5%, passant de 198 a 205. En canvi, els casos de robatoris a empreses cauen de 7 a 5.

Valoracions positives però amb "cautela"

Tant el conseller d'Interior, Jordi Jané, com l'alcalde, Jaume Dulsat, han apuntat que els cossos policials que treballen a Lloret estan fent bona feina. "S'està fent bona feina però no s'ha de baixar la guàrdia", ha insistit el conseller, que s'ha trobat també amb representants del sector turístic i de l'oci nocturn. Segons ha reconegut, li han demanat que destini més efectius a Lloret de Mar per combatre la delinqüència. El conseller ha explicat que anualment entren a la població 9 milions de vehicles i que, per tant, és un nucli complex des del punt de vista de la seguretat. Aquesta temporada d'estiu, els mossos han fet 24.500 hores de servei a la localitat.

Jané ha destacat també que s'ha treballat molt bé el programa específic antiterrorista. A Lloret, hi ha hagut unitats destinades a prevenir qualsevol atemptat i, des de la conselleria, han destacat la feina feta. A més, el conseller ha recordat que l'any vinent es crearan 500 noves places d'agents i s'ha compromès a tenir en compte les reclamacions de Lloret.

Per la seva banda, l'alcalde ha destacat que aquesta temporada turística ha portat més gent a Lloret i que, tot i això, el nombre de delictes ha caigut un 3,6%. En concret, al juny es van registrar un 17% més de turistes, al juliol l'augment és del 12% i a l'agost del 4%.

Lloret de Mar és una de les poblacions catalanes amb més afluència turística. Té censades 38.624 persones però arriba a triplicar la població en temporada alta. A la població hi ha 121 hotels amb més de 29.000 places, a les que cal sumar els apartaments turístics i les 4.104 places que ofereixen els quatre càmpings que hi ha al municipi. L'any 2015 va registrar 1,3 milions de turistes i més de 5 milions de pernoctacions.