L'Obra Social La Caixa, la Diputació de Girona i la Fundació Emys han finalitzat els treballs de restauració dels recs moliners de Riudarenes, que han consistit en la retirada de més de 100 metres cúbics de plàstics contaminants presents dins dels recs i en zones limítrofs, principalment plàstics procedents d'antics vivers abandonats. Els treballs han permès millorar la qualitat d'un tram de més de 200 metres lineals de rec moliner, crear una bassa permanent de 1.000 metres quadrats i un sistema de sis basses temporals per afavorir la connectivitat de fins a set espècies d'amfibis i de la tortuga d'estany. També s'han plantat a l'entorn de 120 arbres i arbustos de ribera, com ara verns, freixes, o sanguinyols, entre d'altres.

El projecte ha tingut un cost de 31.250,18 euros i ha estat coordinat per la Fundació Emys. Un total de 12 persones amb discapacitat intel·lectual de la Fundació Astres ha portat a terme les diverses accions de millora dels hàbitats naturals.

Els treballs s'emmarquen dins del conveni de col·laboració establert entre la Diputació de Girona i l'Obra Social La Caixa per conservar i millorar els espais naturals de la demarcació de Girona, alhora que es fomenta la inserció laboral de persones en risc d'exclusió social.

El passat mes de maig es varen iniciar els treballs de recuperació previstos en el projecte de restauració del curs fluvial del rec del Molí al tram de can Moragues, consistents en la millora ambiental d'una zona humida present a Can Moragues, una finca de titularitat municipal que gestiona la Fundació Emys per al desenvolupament de projectes socioambientals per al territori. Aquests treballs s'han allargat un total de cinc mesos.

El gruix principal dels treballs s'ha centrat en la retirada de més de 100 metres cúbics de plàstics contaminants presents dins de la finca de Can Moragues, adjacents al rec del Molí, procedents d'antics vivers abandonats que havien deixat en el terreny muntanyes de deixalles de plàstics que impedien el creixement de la flora, dificultaven el pas de la fauna per l'espai i contaminaven el sòl.

Un cop eliminades les deixalles, s'ha treballat per a la recuperació de dues comunitats ecològiques de gran interès i que estan en regressió: la comunitat de bosc de ribera, principalment formada per freixeneda; i el prat de pastura, que ocupa mitja hectàrea i que podrà allotjar animals típics de prat com la perdiu, el faisà, el talp, el ratolí de camp o l'òliba. Per assolir-ho, s'han plantat uns 120 peus entre arbres i arbustos d'espècies pròpies d'aquest ecosistema ripari.