Dur retret del Tribunal Suprem (TS) a la sentència dictada per l'Audiència Provincial de Girona en el cas de l'expolicia de Girona que el 28 de maig de 2013 va assassinar a la seva cunyada i ho va intentar amb la seva dona davant de les nebodes -de 6 i 10 anys- . L'alt tribunal ha anul·lat la resolució judicial argumentant que els 21 anys de presó que se li van imposar es van aconseguir a través d'un pacte encobert però disfressant-lo d'un judici contradictori per poder esquivar la llei que impedeix arribar a acords en casos que comporten penes de més de 6 anys de presó. En conseqüència la Sala Penal del TS obliga a repetir el judici i celebrar-lo en les condicions prescrites per llei.

Ha sigut el mateix condemnat, Antonio Alacaraz Sencianes, qui ha propiciat el pronunciament del Suprem després de renegar del pacte assegurant que el va acceptar per les pressions de l'advocat defensor que duia el dia del judici i la fiscal -vegin peça inferior-. L'expolicia va canviar de lletrat i va interposar un recurs de cassació que ha desembocat en aquesta nul·litat, cosa que comportarà celebrar de nou la vista oral amb un altre tribunal al més aviat possible.

El Tribunal Suprem remarca que la sentència de l'Audiència «no conté el menor raonament sobre la prova de càrrec» que fonamenta la condemna. No n'hi ha prou amb el reconeixement dels fets per part d'Alcaraz Sencianes amb l'aquiescènia de la defensa perquè això no és cap prova sinó una mera «diligència» per assegurar la conformitat i renunciar a seguir celebrat el judici.

Perquè després de l'admissió de fets ja no es va practicar cap més prova i la resta de tràmits es van limitar «a l'adhesió del lletrat de la defensa a la qualificació definitiva del ministeri fiscal» i a la ratificació del pacte per part de l'acusat durant el torn de l'última paraula. «El tràmit, en conseqüència, és el propi d'una conformitat», exposa la sentència.

El segon argument de l'alt tribunal té a veure amb la qualificació jurídica del cas, ja que la sentència de l'Audiència Provincial reitera la qualificació realitzada per la fiscal i concordada per la defensa, «sense altra argumentació, i sense efectuar cap consideració sobre altres qüestions jurídiques rellevants plantejades per la defensa en la seva qualificació inicial» i reiterades posteriorment en el recurs de cassació.

Vulneració de la legalitat

La Sala Penal considera que aquesta simulació de pacte va suposar una vulneració del dret fonamental a un procés judicial amb totes les garanties en haver-se practicat una «conformitat encoberta per la confessió del reu, prèviament concertada, practicada en un aparent judici oral». Afegeix que la sentència que se'n va derivar va ?vulnerar el principi de legalitat perquè es va dictar contra el que disposa la llei, és a dir que els pactes només poden existir en assumptes que suposin fins a sis anys de presó.

«No es tracta d'imposar un debat contradictori quan les parts hi renuncien expressament, sinó que es tracta de complir el que està disposat a l'article 655 de la Llei d'Enjudiciament Criminal», subratlla el Suprem. «Hem dit molt reiteradament que la finalitat del procediment penal és la búsqueda de la veritat material, el que significa que tal afirmació impedeix que pel joc de l'acceptació de fets s'hagin de declarar com a provats relats històrics que no s'han sostingut en proves que siguin concloents», puntualitza.

La reconvenció de l'alt tribunal a l'Audiència Provincial és dura i el duu a destacar que una conformitat «no pot ser clandestina o fraudulenta, encoberta darrere d'un suposat judici, purament fictici, buit de contingut i que només pretén eludir les limitacions legals» per una raó d'«estricte respecte» a la llei.

També avisa per a la propera celebració del judici que «la confessió de l'acusat ja no és, com en el procediment inquisitorial, la reina de les proves» i que, per tant, no eximeix de practicar les diligències necessàries per provar el delicte.

L'expolicia va confessar que el dia dels fets va fer guàrdia davant la casa de la seva cunyada i quan aquesta va obrir la porta del garatge ell hi va entrar i li va tallar el coll, després va atacar la seva dona, a qui va acabar portant a l'hospital. Les nebodes ho van veure tot.