El 35è Concurs de Ratafies Casolanes de Santa Coloma de Farners, que se celebra del 10 al 13 de novembre, ja té les 10 millors ratafies que passaran a la final del dia 11 que tindrà lloc en el transcurs del sopar popular de la ratafia.

L'hotel Pinxo va acollir ahir la primera fase per escollir les finalistes d'entre tots els participants (que tenien fins ahir al matí per presentar les seves ratafies casolanes). En total, segons va explicar el secretari de la Confraria de la Ratafia, Xavi Amat, enguany s'han presentat un total de 193 ratafies, la majoria de concursants gironins però també d'arreu de Catalunya.

Cadascun d'ells incorporava el seu nom en un sobre tancat i secret i se'ls adjudicava un número. Ahir, un jurat format per 32 membres va escollir les 10 millors que van a la final i que corresponen als números: 1,3, 35, 98, 70, 47, 82, 27, 33 i 187. A partir d'aquí, d'entre les 10 ratafies finalistes, un jurat format per cinc persones en seleccionarà les tres guanyadores. El primer rebrà la Garrafa d'Or i un viatge gentilesa de Petroselva, el segon tindrà la Garrafa de Plata, i el tercer obtindrà la Garrafa de Bronze. I tots tres classificats rebran també un lot de productes ratafiaires.

En el marc del sopar popular del dia 11 també s'escollirà la millor ratafia local que, si no correspon a cap dels tres primers classificats, rebrà una garrafa de bronze i un lot de productes ratafiaires, i serà el custodi del penó. A més, la Confraria produirà una edició limitada de la ratafia local guanyadora, que es posarà a la venda coincidint amb el Mercat de les Herbes de la Ratafia del mes de maig del 2017.

A banda, l'Auditori acollia ahir al vespre la presentació de la Festa de la Ratafia amb la projecció d'un vídeo homenatge, entre d'altres.