Un dels promotors del projecte de construcció d'un port esportiu, quatre xalets i un hotel de cinc estrelles a Tossa de Mar, Isidro Ventura, ja hauria registrat dues noves societats mercantils destinades a «executar-lo», quan encara queden més de deu dies perquè se celebri la consulta popular convocada pel 20 de novembre. Segons van avançar el diari Ara i Crónica Global, i es pot consultar a través d'informació pública, Ventura seria l'administrador únic de les societats Harbor Tossa SL i Harbour Marine SL, dues societats registrades el 31 d'agost i dedicades a la promoció immobiliària, la construcció i la venda. La primera compta amb un capital social de 500.000 euros, mentre que en el cas de la segona és de 3.016 euros. A més, també és l'administrador de la societat Lopsel BCN SL, dedicada a la construcció en l'àmbit de l'enginyeria civil, i en la qual el passat 26 de setembre -abans de l'inici de la campanya- li van injectar 200.000 euros.

Ventura encapçala també una de les societats mercantils, Star Assetes SL, amb qui l'actual equip de govern (TU), va signar el 2012 un conveni urbanístic per tirar endavant el projecte del port, condicionat a la realització d'un referèndum. L'altra societat privada és Feanda 2 SL, de qui en aquell moment era administradora Maria Mercè Soler Bertrolich. Diari de Girona va intentar posar-se en contacte amb Isidro Ventura en repetides ocasions per poder contrastar aquesta informació, sense èxit.

Aquestes dades s'han donat a conèixer, quan les parts a favor i en contra del projecte es troben en plena campanya de promoció dels seus posicionaments. Davant la defensa del «NO» a la pregunta: «Esteu d'acord amb la iniciativa de modificar el Pla General d'Ordenació Urbanística Municipal per possibilitar la futura construcció d'un port, els seus accessos, un hotel de cinc estrelles i quatre habitatges a Tossa?» hi ha entitats com Naturalistes de Girona i l'associació Amics de Tossa -entre altres- constituïts en la plataforma «Diem NO». Justament dissabte passat van celebrar un acte a la Nau, titulat Per un turisme sostenible: preservem la identitat dels nostres espais naturals que va comptar amb la presidenta de la Unesco de Girona, Dolors Reig, entre altres ponents. Aquesta plataforma defensa que el punt fort de Tossa és el seu entorn natural privilegiat i que aquest projecte -que preveu un port amb tres dàrsenes i 453 amarratges o nous accessos- en destrossa una part substancial; també asseguren que un port no aportaria una quantitat significativa de turisme nou i de qualitat.

Per la seva part, la postura favorable al nou port la defensen els promotors, que van organitzar diumenge passat, un acte titulat El futur port de Tossa de Mar, que també va comptar amb la participació de diferents ponents. Els defensors de l'obra argumenten que el port i l'hotel serien un revulsiu per al municipi, un gran receptor de turisme que, segons una part del poble, ha quedat estancat i necessita una dinamització. Alhora -segons asseguren-el port suposaria treure de la platja les embarcacions del Club Nàutic, que ara hi passen l'estiu varades i ocupen l'espai dels banyistes.

De cara al pròxim dissabte, 12 de novembre, estava prevista la celebració d'un debat entre les dues parts, que tindrà lloc a la Nau a les sis de la tarda i que estarà moderat per la periodista Carme Martínez. El dia 20 de novembre estan cridats a votar un total de 4.853 tossencs majors de 16 anys.