El president de la Generalitat, Carles Puigdemont (Amer, 1962), es va convertir ahir en el segon fill predilecte d'Amer, una distinció que fins ara només ostentava l'exalcalde de Barcelona Josep Maria de Porcioles (Amer, 1904-Vilassar de Dalt, 1993).

Així es va aprovar ahir en un ple extraordinari celebrat a les set de la tarda a la Sala de Plens, en el qual només hi havia dos punts a votació: la distinció de Puigdemont com a fill predilecte de la localitat, i l'atorgament de la medalla d'or del municipi. «Distingim un amerenc que ha arribat a president de la Generalitat, assumint aquesta responsabilitat en un moment delicat, sobretot pels que pensem en clau d'independència», va valorar ahir l'alcaldessa, Maria Rosa Vila (CiU).

La data escollida per atorgar aquest reconeixement, el 9 de novembre, va coincidir amb la consagració de la nova església del monestir de Santa Maria, que es va fer aquest mateix dia de l'any 949, i que marca l'inici de les Festes de l'Aniversari de la localitat.Aquest acte es va fer a les vuit del vespre, amb una missa concelebrada pel 1067 aniversari de la vila i la lectura de l'acta de consagració.

No serà, però, fins al diumenge, 13 de novembre, quan Puigdemont arribarà a Amer per ser proclamat fill predilecte en un acte que es farà a dos quarts de quatre de la tarda a l'església del Monestir. Aquest serà l'esdeveniment central de la Fira de Sant Martí, que enguany dedicarà diverses de les seves activitats a l'exalcalde de Girona.

Així, a les deu del matí hi ha prevista una concentració de Motards independentistes i a les onze la rebuda del president català, que passejarà per la fira i que al migdia entregarà els premis del 25è concurs de torradors de castanyes.A més, a partir de les dotze del migdia els autors d'alguns dels llibres sobre Puigdemont seran a la plaça de la Vila signant exemplars.

La primera distinció, a Josep Maria de Porcioles

Fa uns quaranta anys, aquesta localitat ja va distingir amb aquest reconeixement el polític Josep Maria de Porcioles i Colomer. Nascut a Amer el 1904, Porcioles va ser jurista i notari, igual que el seu pare. El 1957 es va convertir en alcalde de Barcelona, càrrec que va ocupar fins a l'any 1973, motiu pel qual el 1983, durant l'alcaldia de Pasqual Maragall, li fou concedida la medalla d'or de la ciutat. Porcioles va morir a Vilassar de Dalt, el 3 de setembre de 1993.