Investiguen l'exalcalde i la secretària d'Amer per malversació de cabals públics

Xavier Targa (ERC) ha recorregut la notificació que el cita a declarar al·legant que desconeix els delictes que se li atribueixen

14.11.2016 | 07:10
La secretària d´Amer, Concepció Aguilera, ocultant el rostre

La secretària d'Amer, Concepción Aguilera, i l'exalcalde d'ERC, Xavier Targa, poden acabar jutjats per malversació de cabals públics davant un tribunal popular després que el Jutjat d'Instrucció número 3 de Santa Coloma de Farners hagi desencallat un procediment aturat fa més de dos anys.

El juny de 2014, l'Ajuntament va querellar-se contra la secretària pel presumpte desviament de 26.822,26euros del compte municipal al Tribunal de Comptes per saldar les costes d'un procediment privat de l'any 2000.

En els darrers dos anys i mig, la instrucció del cas a penes ha pogut avançar per la impossibilitat d'escoltar la declaració de la funcionària, qui cada vegada que ha estat citada ha aportat un certificat mèdic justificant la seva indisposició.

Aquesta situació anòmala va dur la Fiscalia a revisar les actuacions per descartar que les incompareixençes obeïssin a maniobres dilatòries. És en aquest repàs d'actuacions on va detectar que l'exalcalde, metge de professió, havia firmat alguns dels justificants mèdics de la secretària i també era cosignatari de les dues ordres de pagament d'11.589,91 euros i 15.222.35 euros que van servir per pagar al Tribunal de Comptes a través del comptes de l'Ajuntament.

A principis d'estiu, el fiscal del cas, Enrique Barata, va emetre un informe on considerava que la secretària i l'exalcalde eren responsables d'un delicte de malversació de fons públics per haver sostret diners de les arques municipals per eixugar els deutes particulars que Aguilera tenia amb el Tribunal de Comptes.

En el mateix informe, el fiscal sol·licitava que se'ls obrís a ambdós un procediment davant el jurat popular i se'ls cités a declarar. Reclamava també que l'Ajuntament aportés els llibres comptables d'on es van desviar els diners; els documents oficials «que l'acusada falsament va confeccionar perquè apareguessin com una despesa de l'Ajuntament» i s'aportés l'auditoria que va detectar aquests moviments i va motivar la primera querella.

Per evitar que la secretària torni a evitar la compareixença davant el jutge instructor al·legant problemes de salut, el fiscal va sol·licitar en el mateix informe que un metge forense l'examini i dictamini si es troba en condicions de comparèixer. En cas afirmatiu, demana que se la torni a citar i se l'adverteixi que acabarà detinguda si obstaculitza la seva declaració.

En cas que es trobi impossibilitada físicament se li prendrà declaració judicial a casa seva en presència del jutge, el lletrat de l'administració de justícia, el fiscal, el seu advocat i una dotació policial.

Nova dilació

Les declaracions encara no s'han produït perquè hores abans del darrer senyalament de compareixença l'advocat de l'exalcalde -Josep Sensada- va recórrer la diligència de citació del jutge instructor al·legant que no se l'havia informat dels delictes pels quals investiguen el seu client. Tanmateix, la Llei del Tribunal del Jurat especifica que una vegada incoat el procediment judicial, les parts seran citades per llegir-los els càrrecs i seguidament prestaran declaració (art. 25). És a dir, que el mateix dia de la compareixença se'ls informa de l'acusació i després se'ls interroga.

Ahir s'havia d'haver celebrat la vista d'apel·lació d'aquest recurs a la secció tercera de l'Audiència Provincial de Girona però va quedar suspesa perquè no havia sigut citada l'acusació particular -exercida pel lletrat Manel Mir.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

Lloret de Mar aixeca el tancament cautelar de la discoteca St. Trop, que reobrirà aquesta nit

Lloret de Mar aixeca el tancament cautelar de la discoteca St. Trop, que reobrirà aquesta nit

L'Ajuntament ha avalat la memòria de seguretat i el pla d'autoprotecció del local, que inclou la...

Lloret de Mar demana els contractes dels vigilants de seguretat a 17 discoteques

Lloret de Mar demana els contractes dels vigilants de seguretat a 17 discoteques

Els locals amb un aforament superior a les 500 persones, tenen deu dies per respondre el...

El vídeo de la pallissa mortal a Lloret de Mar

El vídeo de la pallissa mortal a Lloret de Mar

Alerta: Aquest contingut conté imatges que poden ferir la sensibilitat dels lectors

Detenen tres joves per violar una noia de 19 anys a Lloret

Detenen tres joves per violar una noia de 19 anys a Lloret

Els nois, que són alemanys de procedència marroquina, es trobaven de vacances al municipi i van...

Record pel jove si es pot aquesta mateixa nit

En cas que finalment el St. Trop' pugui reobrir avui les portes, no serà una nit com qualsevol...

Enllaços recomanats: Premis cinema