L'alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí (ERC), va convidar ahir els alcaldes de la resta de municipis de la comarca a una trobada a Santa Coloma de Farners, en el marc de la 35a Festa de la Ratafia. Hi van assistir els representants d'una quinzena de municipis de la Selva, que van compartir un esmorzar-tertúlia a base de productes de la comarca i una passejada pels escenaris de la Festa de la Ratafia que se celebra a la població fins demà. L'objectiu de la trobada és "fer partíceps els municipis propers de la tradició de la Festa i intercanviar impressions sobre projectes comuns d'una manera informal", senyala l'alcalde. A partir d'ara, la trobada es farà cada any.

Els representants municipals van assistir a la demostració de cuina que l'Associació d'Hostaleria de la Selva va organitzar amb productes locals. En aquest context va destacar l'empenta dels productes de proximitat i del projecte comarcal "Localitza", que els engloba. Aquest és un projecte que impulsa el Consell Comarcal de la Selva amb la col·laboració dels ajuntaments d'Arbúcies, Santa Coloma de Farners, Vilobí d'Onyar, Hostalric, Tossa de Mar i Lloret de Mar, i que té per objectiu apropar els productes agroalimentaris locals al mercat turístic, millorant-ne la comercialització a través d'estratègies de màrqueting als establiments, de la generació de relacions comercials, de la capacitació professional, de la creació de propostes entre establiments, productes i experiències al territori.

El guanyador

La ratafia elaborada per Paulí Salvador, veí de Girona, va obtenir el primer premi en la 35a edició del Concurs de la Ratafia, que es va celebrar divendres a la nit i que forma part dels actes de la Festa de la Ratafia, organitzada per l'Ajuntament i la Confraria de la Ratafia. El segon premi va ser per a Monste Vilamajó, de Centelles, mentre que el colomenc Lluís Piera va acabar en tercera posició i va rebre també el premi a la millor ratafia local, per aquest motiu rebrà en custòdia el llibre i el penó per conservar-los fins a l'inici de la propera edició de la festa.

El jurat del concurs el conformava Joan Carbó (Celler de Can Roca), Xavier Codina (Ratafia Russet), Àngel Portet (Ratafia Raiers), Carme Gasull (periodista) i Fina Garcia (Premi ratafia local 2015). La seva missió va ser escollir els guanyadors d'entre les deu ratafies que havien superat la primera fase del concurs, celebrada el passat 5 de novembre, al qual s'hi havien presentat 193 ratafies casolanes, entre les quals n'hi havia una provinent d'Austràlia.

Els noms dels guanyadors es van donar a conèixer durant el sopar popular de la Festa, que va reunir unes 570 persones sota la Vela de la Ratafia, a la plaça Farners, i al final del qual es van investir els nous confrares i també es va investir confrare d'honor el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. La Confraria de la Ratafia l'ha distingit en aquesta edició, entre altres motius, per la seva vinculació al món ratafiaire.

La Festa de la Ratafia finalitzarà avui, que també se celebrarà el I Congrés d'aiguardents, licors i ratafies artesanals de Catalunya, amb ponències i classes magistrals i la lectura del Manifest de les begudes espirituoses de Catalunya. La cloenda de la fira serà a les vuit de la tarda amb la despenjada del penó i recorregut fins la casa del custodi.