En poc més d'una setmana, els tossencs i tossenques decidiran en una consulta si volen o no modificar el pla general per permetre la construcció d'un port de luxe a Es Codolar. És força compartit entre la ciutadania i les entitats de la vila el perjudici degut a l'impacte ambiental i paisatgístic que suposa la construcció d'aquest port en un dels darrers paratges naturals i verges de la Costa Brava sud. Però no només això.

Malgrat que la consulta ha capitalitzat el debat estrictament sobre "port sí" o "port no", la mateixa pregunta ja obre una caixa sense fons sobre el model de ciutat i d'urbanisme que hi ha rere l'actual equip de govern i els sectors especulatius. En les darreres comissions territorials d'urbanisme hem vist desfilar desenes de projectes de requalificació urbanística com la urbanització de la Cala Morisca, la Mar Menuda i d'altres que han estat rebutjats per la mateixa comissió per resultar atemptats contra els paratges naturals protegits de fer-se realitat. D'altra banda, també és necessari denunciar una de les voluntats ocultes al debat, i és la requalificació de Ses Alzines com objecte final de la proposta de construcció d'un nou port de Tossa ja que, mentre aquesta depèn en darrer terme de la Generalitat i Urbanisme de Girona i podria quedar bloquejada, podria tirar endavant la construcció dels habitatges i l'hotel en aquest paratge. Tanmateix, aquest debat reapareix quan es reprèn els projectes de construcció de la C-32 fins a les portes de Tossa a la Cala Canyelles.

El Sí o No del proper dia 20 no és només al port de luxe. Ho és a un model de poble entregat a l'economia del diners fàcils especulant amb el territori i els paratges naturals que ho són de tots i totes, i no només d'uns quants. Ho és també a l'economia de casino, d'una promesa de llocs de treball precaris al servei de visitants estrangers adinerats que compraran els xalets sobre cales i paratges, i amarraran els iots al port durant l'estiu.

Enfront de les promeses del pa per a avui, i terra cremada per al demà que pregonen els promotors del port, la ciutadania de Tossa té l'oportunitat històrica de reivindicar el patrimoni natural de les seves costes i el patrimoni cultural de la vila vella, d'exigir un Ajuntament al servei de la ciutadania que dinamitzi la vila amb activitats culturals que atreguin un turisme que generi beneficis per a tothom, i inverteixi en promoció econòmica aprofitant els recursos i el potencial existent, i no venent-lo al millor postor.

El dia 20, doncs, Tossa de Mar decideix molt més enllà d'un port, i la ciutadania té el dret històric a reivindicar-se i dir-se que la terra és seva, nostra, de tots i totes, i no dels qui han decidit fer d'aquesta Costa Brava el seu negoci particular.