Més enllà del port

14.11.2016 | 07:10

"És necessari denunciar una de les voluntats ocultes al debat, i és la requalificació de Ses Alzines com objecte final de la proposta de construcció d'un nou port"

En poc més d'una setmana, els tossencs i tossenques decidiran en una consulta si volen o no modificar el pla general per permetre la construcció d'un port de luxe a Es Codolar. És força compartit entre la ciutadania i les entitats de la vila el perjudici degut a l'impacte ambiental i paisatgístic que suposa la construcció d'aquest port en un dels darrers paratges naturals i verges de la Costa Brava sud. Però no només això.
Malgrat que la consulta ha capitalitzat el debat estrictament sobre "port sí" o "port no", la mateixa pregunta ja obre una caixa sense fons sobre el model de ciutat i d'urbanisme que hi ha rere l'actual equip de govern i els sectors especulatius. En les darreres comissions territorials d'urbanisme hem vist desfilar desenes de projectes de requalificació urbanística com la urbanització de la Cala Morisca, la Mar Menuda i d'altres que han estat rebutjats per la mateixa comissió per resultar atemptats contra els paratges naturals protegits de fer-se realitat. D'altra banda, també és necessari denunciar una de les voluntats ocultes al debat, i és la requalificació de Ses Alzines com objecte final de la proposta de construcció d'un nou port de Tossa ja que, mentre aquesta depèn en darrer terme de la Generalitat i Urbanisme de Girona i podria quedar bloquejada, podria tirar endavant la construcció dels habitatges i l'hotel en aquest paratge. Tanmateix, aquest debat reapareix quan es reprèn els projectes de construcció de la C-32 fins a les portes de Tossa a la Cala Canyelles.
El Sí o No del proper dia 20 no és només al port de luxe. Ho és a un model de poble entregat a l'economia del diners fàcils especulant amb el territori i els paratges naturals que ho són de tots i totes, i no només d'uns quants. Ho és també a l'economia de casino, d'una promesa de llocs de treball precaris al servei de visitants estrangers adinerats que compraran els xalets sobre cales i paratges, i amarraran els iots al port durant l'estiu.
Enfront de les promeses del pa per a avui, i terra cremada per al demà que pregonen els promotors del port, la ciutadania de Tossa té l'oportunitat històrica de reivindicar el patrimoni natural de les seves costes i el patrimoni cultural de la vila vella, d'exigir un Ajuntament al servei de la ciutadania que dinamitzi la vila amb activitats culturals que atreguin un turisme que generi beneficis per a tothom, i inverteixi en promoció econòmica aprofitant els recursos i el potencial existent, i no venent-lo al millor postor.
El dia 20, doncs, Tossa de Mar decideix molt més enllà d'un port, i la ciutadania té el dret històric a reivindicar-se i dir-se que la terra és seva, nostra, de tots i totes, i no dels qui han decidit fer d'aquesta Costa Brava el seu negoci particular.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

L'hotel va tapar els desperfectes amb una lona.
Cau una part del fals sostre d'un hotel de quatre estrelles de Lloret de Mar

Cau una part del fals sostre d'un hotel de quatre estrelles de Lloret de Mar

L'incident es va produir cap a les onze de la nit a la recepció de l'establiment hoteler, situat a...

Reobre la discoteca St. Trop´ de Lloret després d´aixecar-se el tancament cautelar

Reobre la discoteca St. Trop´ de Lloret després d´aixecar-se el tancament cautelar

L'Ajuntament avala la memòria de seguretat i el pla d'autoprotecció del local d'oci nocturn, que...

El «fet puntual» de gairebé cada estiu?

No em semblen del tot precises les declaracions del president de l'Associació de bars i...

Un lloretenc elabora la maqueta d´un vaixell indià en només nou mesos

Un lloretenc elabora la maqueta d´un vaixell indià en només nou mesos

La rèplica de l'embarcació, construïda per Jordi Rocas, té una dimensió aproximada...

Lloret de Mar bloqueja amb tanques de formigó els accessos a les zones d´afluència de vianants

Lloret de Mar bloqueja amb tanques de formigó els accessos a les zones d´afluència de vianants

L'Ajuntament ha decidit activar el protocol establert després de l'atropellament massiu a...

Lloret de Mar aixeca el tancament cautelar de la discoteca St. Trop, que reobrirà aquesta nit

Lloret de Mar aixeca el tancament cautelar de la discoteca St. Trop, que reobrirà aquesta nit

L'Ajuntament ha avalat la memòria de seguretat i el pla d'autoprotecció del local, que inclou la...

Enllaços recomanats: Premis cinema