La consulta popular sobre el projecte de construcció d'un port esportiu, un hotel de cinc estrelles i quatre xalets de luxe a Tossa de Mar, finalment no es podrà fer. El jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Girona va desestimar ahir les al·legacions interposades per l'Ajuntament tossenc i va confirmar la mesura cautelar, dictada arran d'un recurs interposat per la delegada del Govern a Catalunya, María de los Llanos de Luna.

La interlocutòria argumenta que la consulta havia de comptar amb l'autorització de l'Estat. «En cas de permetre's la consulta s'infringiria la llei de Bases de Règim Local, que inexcusablement exigeix que tota consulta popular compti amb la preceptiva autorització de govern de la nació», exposa en el document el magistrat. Per això, conclou que «ha de prevaler l'interès general (el compliment de la legalitat) per sobre de l'interès municipal de celebració d'una consulta popular».

La resolució no és ferma i es pot recórrer interposant un recurs d'apel·lació en un termini de quinze dies però, igualment, ja serà massa tard perquè la consulta estava fixada per aquest diumenge, 20 de novembre. A més, el jutjat imposa les despeses processals a l'Ajuntament.

Fins a l'últim moment, Tossa de Mar havia mantingut la data de la consulta, amb l'esperança que el jutjat estimés les al·legacions i aixequés la suspensió cautelar. L'alcaldessa del municipi, Gisela Saladich (TU), va qualificar «d'indignant» la decisió del magistrat i va ressaltar que la interlocutòria no dedica «ni una sola línia» als arguments esgrimits per l'Ajuntament a les al·legacions.

Per a Saladich, la interlocutòria i el recurs interposat per l'Estat són «un avís a navegants» per a tots els ajuntaments catalans que vulguin fer consultes populars. «No diu ni una sola paraula de la llei catalana de consultes no referendàries, ni l'anomena», va criticar l'alcaldessa. «La consulta s'ha de fer sí o sí», va afirmar Saladich.

Concentració popular

Després de conèixer aquesta resolució judicial, l'equip de govern es va reunir ahir, a les set de la tarda, amb les diferents entitats locals involucrades en la consulta popular per valorar la situació i decidir els següents passos a seguir. «Entre tots hem decidit realitzar una concentració el dia de la consulta, per protestar per la suspensió de la mateixa i reivindicar el dret dels ciutadans a poder votar», va explicar Saladich després de la reunió a la qual hi van assistir la majoria d'entitats i representants de l'equip de govern, CiU, ERC i la regidora no adscrita, Núria Serra. Aquesta concentració està prevista per diumenge, a la una del migdia, a la plaça de l'església. «Dilluns ens tornarem a reunir amb totes les entitats possibles per establir les línies de treball a seguir a partir d'ara, amb l'objectiu final de poder celebrar la consulta sí o sí», va afegir l'alcaldessa, recordant que ara «cal anar tots a una». Per la seva part, un dels promotors, Isidre Ventura, va lamentar ahir la suspensió de la votació i va afegir que «ara caldrà replantejar el procés i demanar permís a Madrid»