El Sometent 2.0 de Riudellots de la Selva va néixer l'any 2013 amb 10 persones repartides en diversos punts del municipi i en només tres anys ja són més de 100. El ritme de creixement és exponencial i en les darreres setmanes s'hi van unint més usuaris.

Aquesta eina és una plataforma de vigilància que utilitza les xarxes socials Facebook i Twitter però sobretot el sistema de missatgeria WhatsApp per compartir informació i fer de vigilants. Des de la seva creació, el Sometent ha servit per intercanviar informació per fer front als robatoris i successos que tenen lloc al municipi selvatà, fortament disseminat.

El seu promotor, Xavier López, recorda que el 2 d'abril de 2013 va néixer el Sometent 2.0. El grup de WhatsApp dia sí i dia també treu fum sobre temes de seguretat. Segons López, aquest grup de vigilància està essent molt útil, sobretot perquè compta amb dues funcionalitats que considera ell «molt importants».

D'entrada, perquè molts usuaris passen matrícules al grup que són sospitoses pels veïns. I, llavors, des d'aquesta plataforma es fan arribar als Mossos d'Esquadra, diu, per tal que sàpiguen «en quin estat es troba el vehicle» i fins i tot, en el cas d'haver estat robat «els podem donar indicacions sobre la seva ubicació més recent».

L'alta funcionalitat després de tres anys que considera destacada en aquest punt de vigilància situat a les xarxes socials és la de «compartir les desgràcies que de tant en tant passen». No totes elles acaben sortint als mitjans, diu López, però en canvi per allò que serveix el grup és perquè tots els veïns sàpiguen què succeeix al poble.

A partir de la tasca del Sometent 2.0, explica el seu promotor, s'ha aconseguit fer pedagogia com, per exemple, que molta gent «no obri la porta a estranys, fer xarxa sobre una pista concreta i, sobretot, treballar d'alguna manera la sensació de seguretat».

Durant els últims mesos, com ha succeït en moltes de les poblacions de la demarcació de Girona, hi ha hagut diversos robatoris en domicilis. I en el grup de WhatsApp del Sometent 2.0 els veïns ho han anat informant així com també de la gent sospitosa i dels vehicles que veien pel poble que abans no havien observat. Uns ítems que en diverses ocasions poden ser útils per a la policia.

Cal recordar que Riudellots de la Selva no té ni amb policia local ni vigilants municipals, cosa que el Sometent en línia ha intentat substituir, almenys a l'hora de donar a conèixer fets.

El boca-orella i els robatoris

Quan se li demana al promotor a què es deu el creixement d'aquest sometent en línia, Xavier López assegura que bàsicament es tracta d'un grup que funciona sobretot «a través del boca-orella». Però reconeix que quan apareixen notícies als mitjans sobre robatoris això provoca que «la sensació d'inseguretat creixi i molta gent demani l'admissió». Un fet que s'ha donat darrerament.

El grup del Sometent 2.0 va néixer amb la policia, d'entrada, amb certes reserves, recorda López, però ara diu que «al final els Mossos d'Esquadra han entès que no li poden donar l'esquena».

Des de llavors, hi ha una relació fluïda amb la comissaria de Santa Coloma de Farners, a la qual se'ls fa arribar informació sobre els successos o els moviments sospitosos que es generen al poble. Arran de les denúncies al grup per exemple s'han pogut recuperar vehicles o alertar de robatoris.

A banda de Riudellots de la Selva, de sometents que funcionen a través de les xarxes socials se n'han creat a d'altres punts de les comarques de Girona. Per exemple, n'hi ha a Campllong i també a Vall-llobrega.