Després de 14 anys d'espera, Arbúcies podria tenir a punt el pròxim estiu el centre cultural polivalent ubicat a les Naus Ayats. Així ho va avançar ahir l'alcalde, Pere Garriga (EPA), després que en el darrer ple municipal es decidís canviar tot el projecte inicial aprovat el 2002 per l'anterior equip de govern d'ERC i les obres del qual estaven aturades des del 2012.

«D'aquella proposta només hem aprofitat les parets. Tenim clar que l'obra que proposem, consensuada amb les entitats que en faran ús, és la que ens convé com a poble, amb visió de futur i per als propers 30 anys», va explicar Garriga, qui va criticar que el projecte inicial «era una proposta impossible i era mentida», ja que en els vuit anys de govern d'ERC «mai es va fer». L'acord va comptar amb els vots a favor dels vuit membres del grup d'Entesa per Arbúcies (EPA), l'abstenció dels tres edils de CiU i el vot en contra de les dues regidores d'ERC.

Les antigues naus industrials que l'empresa carrossera Ayats tenia a l'entrada del poble van passar a ser de titularitat municipal l'any 2002. Es va aprovar, llavors, que aquest espai de 1.400 metres quadrats es convertís en un centre d'arts escèniques format per una nau petita, una nau gran i els bucs d'assaig, amb un projecte que estava previst en tres fases i que tenia un pressupost d'execució de 3.135.895,25 euros. Tot i això, les obres es van endarrerir durant anys i, un cop iniciades, es van aturar en diverses ocasions -l'última, el 2012- a causa, segons Garriga, de la crisi econòmica i de l'endeutament que patia en aquella època el consistori municipal. «Hem esperat catorze anys però finalment disposarem d'un equipament polivalent llargament reivindicat i molt necessari a Arbúcies», va celebrar ahir el batlle.

Canvis importants

Amb aquest nou projecte, està previst que l'aforament del teatre ubicat a la nau gran, i que havia de ser per a 154 espectadors, s'ampliï a 350 places. «Aquesta és una modificació molt important perquè Arbúcies necessita un espai de gran capacitat i 160 butaques són insuficients en segons quines ocasions», va dir el regidor de cultura, Manel Serras. En aquest espai també s'hi canviarà la ubicació de l'entrada, ja que inicialment s'havia de fer per la nau petita i ara es crearà un accés directe.

Respecte a la sala de control, que estava prevista al primer pis, se situarà a la part central de la mateixa sala per tal de tenir una bona visió de les actuacions. A més, els vestidors que en principi es volien construir en el primer pis de la nau gran, se situaran a la planta baixa, a la part del darrere de l'escenari.

Al primer pis de la nau petita de les Naus Ayats s'hi han establert els bucs d'assaig, que es van posar en funcionament l'any 2015 després d'adequar-se acústica i tècnicament. L'espai consta de quatre bucs de 12 metres quadrats, dels quals un és una sala de control i, a més, hi ha una sala de gravació de 21 metres quadrats.

Pel que fa a la nau petita, es destinarà a un espai propi per a l'escola de dansa i les corals arbucienques, principalment. Així, finalment, en aquesta zona no s'hi instal·larà un bar tal i com estava previst, sinó que es dividirà en quatre espais: la recepció, els vestidors i dues sales d'assaig de prop de 80 metres cadascuna, a més a més dels lavabos i zones d'emmagatzematge.

El projecte també preveu la connexió amb l'espai públic dels jardins de Can Cassó -que van passar a ser de titularitat pública el 2000- que ja s'utilitza en l'actualitat per a activitats festives i lúdiques del municipi perquè els dos llocs puguin funcionar com un de sol sempre que així es consideri. Aquests jardins, que històricament eren el pati particular de l'actual Hotel Montsoliu, estan ubicats a la part del darrere de les naus actuals i s'hi accedeix de forma independent. A més, en aquest espai l'ajuntament hi va desenvolupar, a principis d'any, la segona fase de les obres d'adequació.

Està previst que els treballs a les Naus Ayats -que ja s'han iniciat- s'allarguin fins al pròxim estiu i el pressupost inicial per acabar la reforma és de 407.000 euros. «Aquest cost s'ajusta molt en comparació al pressupost inicial que s'havia previst», va valorar el regidor de cultura, precisant que les Naus Ayats passaran de costar 2,4 milions d'euros a tenir un cost d'1,7 milions d'euros. Cal recordar que el primer pressupost d'execuió era de més de 3 milions d'euros.