El cotxe que s'ha estimbat per un barranc de 7 metres i mig a Susqueda no portava cap sistema de retenció infantil. Al turisme, un vehicle Opel Vectra, hi viatjaven fins a set persones d'una mateixa família, cinc d'elles (la mare i quatre de les filles) als seients del darrere.

L'accident ha tingut lloc cap a dos quarts de vuit, quan el cotxe, que baixava del Veïnat del Coll, ha sortit de la carretera en un punt on hi ha un revolt pronunciat i ha anat a parar daltabaix del barranc. El turisme ha donat diverses voltes de campana i ha quedat cap per avall.

La mare, de 31 anys i que estava embarassada de sis mesos, una de les filles d'1 any i l'àvia, de 51 anys, han mort. El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha assegurat que aquesta és "una tragèdia" que interpel·la tots els conductors. Jané ha instat a complir les normes de seguretat quan se surt a la carretera, no només en referència als sistemes de retenció infantils sinó també a la sobreocupació dels vehicles.

Al cotxe, un Opel Vectra amb capacitat per a cinc ocupants, hi anaven fins a set persones: un matrimoni amb quatre filles de Salt (Gironès) i l'àvia, de 51 anys i veïna de la Pobla de Mafumet (Tarragonès). El pare, de 33 anys, era qui conduïa. Al seient del copilot, hi anava la seva sogra, i la mare i les quatre nenes estaven assegudes al darrere.

La dona, de 31 anys i embarassada de sis mesos, portava la filla d'1 any asseguda a la falda. Al seu costat, hi anava una altra filla (aquesta, de 8 anys) que portava la seva germana de 3 anys a la falda. Al seient posterior dret, hi viatjava la quarta nena de la parella, de 10 anys.

Revolt fatídic

El cotxe baixava del Veïnat del Coll i anava en direcció a la presa. Però el viatge s'ha estroncat en aquest revolt fatídic, just abans que la carretera creui un torrent. Tot i que les causes del sinistre s'estan investigant, el conseller d'Interior ja ha apuntat que "la carretera estava molla" i que la corba "és molt tancada".

L'Opel Vectra ha sortit de la carretera i s'ha precipitat daltabaix del barranc. Durant la caiguda, de 7 metres i mig d'alçada, ha donat diverses voltes de campana fins a quedar cap per avall. A conseqüència de l'impacte, la mare, l'àvia i la filla petita d'1 any han perdut la vida.

El pare, de procedència magrebina, ha pogut sortir del cotxe pel seu propi peu, ha remuntat el barranc i ha trucat al telèfon d'emergències 112 per donar l'alerta. Fins al lloc s'hi han desplaçat efectius dels Bombers, dels Mossos d'Esquadra i del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha explicat que les altres tres filles (de 10, 8 i 3 anys) han resultat ferides de diversa consideració. La que està més greu és la de 3 anys, a qui han hagut d'intervenir d'urgència perquè patia un traumatisme abdominal. Al pare, per la seva banda, l'han traslladat a l'hospital Josep Trueta de Girona, tot i que només té ferides lleus.

Sense cap mena de retenció

El conseller d'Interior ha definit l'accident com una "tragèdia", però també ha volgut deixar clar que al seu darrere hi ha hagut imprudències. "En un Opel Vectra de cinc places hi viatjaven set persones, i cap de les quatre nenes duia sistemes de retenció infantil", ha dit Jané, recordant que són obligatoris almenys en el cas del nadó d'1 any i la petita de 3.

El conseller ha volgut, novament, fer una crida perquè es respectin les normes de seguretat. "És un accident que ens interpel·la a tots; les situacions de perill hi són sempre", ha subratllat Jordi Jané.

Els Mossos d'Esquadra de Trànsit han obert una investigació per aclarir les causes de l'accident. Un cop es tanqui l'atestat, s'enviarà als jutjats perquè determinin si hi ha responsabilitats penals.