L'equip de govern de Blanes (ERC, PSC i CiU) amb el suport del PP va aprovar ahir en un ple extraordinari els pressupostos municipals per al 2017, que pugen a 46.423.000 euros, amb el vot contrari de tota l'oposició, que va coincidir a lamentar la tendència «continuista» d'aquests i a criticar l'absència d'una partida per a pressupostos participatius. Ja a l'inici del ple, el regidor d'Hisenda, Nicolàs Laguna (PSC), va reconèixer aquesta línia «continuista» en els pressupostos d'enguany, que només difereixen en 663.600 euros a l'alça respecte als de 2016, que eren de 45.759.393,80 euros.

«La situació és la que hem heretat sobrevinguda des de 2012. No són pressupostos per tirar coets, però no provoquem cap forat acumulat, que era una cosa històrica d'aquest ajuntament», va admetre Laguna, qui va reivindicar que en conjunt és «just i coherent».

En aquest sentit, també el regidor d'ERC Àngel Canosa va reconèixer que Blanes «no es mereix aquests pressupostos» precisant, però, que tampoc «es mereixia els governs que van venir abans de nosaltres». «Malauradament són els que es poden fer», va dir Canosa, admetent que els hauria agradat destinar més partides a temes socials però que primer cal pagar els interessos per «poder tirar endavant».

Per la seva part, el primer tinent d'alcalde, Quim Torrecillas (CiU), va destacar que l'Ajuntament de Blanes està «molt per sota» del 75% de ràtio d'endeutament i que el pressupost és sobretot «assenyat». «No hi ha una millora de l'economia, i això ens obliga a fer uns pressupostos basats en les possibilitats del poble de Blanes», va dir Torrecillas, destacant que no es poden fer inversions per manca d'ingressos, però que ja preveuen la possibilitat de vendre patrimoni municipal.

Un dels regidors més crítics amb la falta d'inversions municipals, però que tot i així va votar a favor de la proposta de l'equip de govern, va ser el del PP, Salvador Tordera, qui va recordar que en els del 2016 s'havia demanat que s'adeqüés l'avinguda Madrid o que es rehabilités el camí de ronda, entre molts altres. Tot i això, va alabar la pujada de les partides per a serveis socials o la baixada de l'endeutament. «No volem fer volar coloms, però anem pas a pas», va dir Tordera.

Crítiques a l'increment de la despesa financera

La resta de l'oposició (C's, Batega, la CUP, ICV-EuiA), tot i valorar la gestió feta pel regidor d'Hisenda, va criticar aspectes com l'increment de la despesa financera o les mancances en matèria d'immigració o transport públic. «La despesa financera gairebé s'ha doblat i no ens val l'excusa del pla d'ajust. És desproporcionat», va subratllar l'edil de la CUP Jaume Pujadas, qui va criticar que no s'avanci cap a «una fiscalitat més justa». El regidor de Batega, Jordi Urgell, va lamentar la «prudència» dels pressupostos presentats, recordant que «hi haurà un moment que caldrà arriscar tot i que es corrin perills».

Més dur va ser l'edil de C's, Sergio Atalaya, qui va retreure a l'equip de govern «no haver complert» la majoria de propostes fetes aquest any i que se segueixi apujant els impostos a la ciutadania. «Els definiria com uns pressupostos que ens tenen lligats de peus i mans. Som ostatges de la situació econòmica en què heu deixat sumit el municipi» va etzibar Atalaya. Finalment, Víctor Catalan, d'ICV-EUiA, va reivindicar les mancances en matèria d'immigració, transport públic o joventut o de la necessitat d'avançar cap a la municipalització de l'aigua. «S'ha fet una bona gestió dels números, però calen polítiques públiques de transformació», va dir Catalan.

El pressupost, que preveu una despesa de 45.926.000 euros o 1.350.000 en inversions, es va aprovar amb 11 vots a favor (PSC, CiU, ERC i PP) i vuit en contra (C's, la CUP, Batega i ICV-EUiA). Faltaven la regidora Marian Anguita (ICV-EUiA) per motius de salut, i la de la CUP, Clara Castrillo, que no hi va poder assistir.