Els veïns de Malgrat, Pineda, Navarcles, Súria, Granollers, Sabadell, Igualada, Tàrrega... i els de moltes altres viles i ciutats catalanes tindran, durant aquestes pròximes festes, la possibilitat de veure diferents versions i representacions dels Pastorets. Una arrelada tradició catalana que activa i dinamitza més d'un centenar d'associacions, grups i col·lectius afeccionats arreu de tot Catalunya. I milers d'espectadors. A la nostra demarcació, podran escollir entre unes quantes propostes com la reeixida producció que tradicionalment presenta el grup Prosceni al Teatre Municipal de Girona. Més concretament, a la nostra comarca en trobaran també algunes com la de Maçanet. Malgrat tot, enguany, després de donar un cop d'ull a les informacions de la xarxa, semblaria que els pastors, els àngels i els dimonis de Lloret, Vidreres, Amer i Arbúcies s'han donat un descans.

A Blanes sí. A Blanes hi haurà Pastorets. Després de l'aturada puntual de l'any passat tornen els Pastors i Misteris de Pere Puig i Llensa en una revisió, pel que fa a posada en escena, dirigida pel grup blanenc El Mirall. El text, el que va escriure Pere Puig i Llensa, té molt poc a veure amb el de Josep Maria Folch i Torres, que és el més conegut, popular i representat arreu de Catalunya. I del qual, per cert, aquest desembre es compleixen cent anys de la seva primera representació. Per la meva implicació personal, aquests darrers mesos he hagut d'aprofundir en els versos de Pastors i Misteris. Uns versos a vegades poètics, a vegades ingenus, a vegades recurrents, però sempre amarats d'espiritualitat i d'un clar missatge de generositat i perdó. I també d'un riquíssim vocabulari popular que per la seva professió (pagès) dominava l'autor.

Els Pastorets, un referent de Catalunya. Una tradició que retorna cada Nadal a casa nostra. Com la polèmica sobre la necessitat o no, de fer-ne lectures menys tradicionals i més contemporànies.