Els quatre hotels de Lloret de Mar que tenien punxada la llum i no pagaven els rebuts d'aigua, taxes i impostos municipals podrien acabar pagant sancions per un valor total i estimat d'1,2 milions d'euros. Així ho va avançar l'alcalde, Jaume Dulsat, qui va recalcar que els expedients s'estan tramitant, però no estan tancats i que la xifra milionària equivaldria a la suma de les multes proposades pels quatre establiments, que estaven gestionats per diverses societats.

Segons Dulsat, les sancions que proposen imposar als quatre hotels -Marina Sand, Sun Village, Mediterranean Sand i Savoy- són per vulneració de la Llei de Turisme i la de Seguretat. «Les societats podran fer al·legacions» va precisar el batlle lloretenc, qui va recordar que tres dels hotels encara no han saldat el deute amb el consistori. «El Fenals Mar -antic Savoy- el va agafar un altra empresa, va retornar el deute i ha pogut reprendre l'activitat» va explicar Dulsat, qui va detallar que això no implica que l'antic propietari no hagi de pagar la sanció. Pel que fa als altres tres, el batlle va concretar que mantenen retirada la llicència d'activitat i que es troben en processos judicials interns per decidir aspectes com el dret d'explotació, entre altres qüestions.

Dulsat va exposar les novetats d'aquest cas durant la presentació del Pla d'Accions de Lloret Turisme per aquest any, durant el qual es va fer balanç del 2016 i es va donar a conèixer un estudi d'impacte econòmic, a la casa indiana de Can Font.

Accions per «millorar» la marca

Crear un centre de running; implicar els restauradors locals en l'oferta gastronòmica de la zona; estructurar l'oferta i crear noves fires dedicades al turisme familiar; posicionar-se com a hub; aconseguir la certificació de destinació ciclista o el canvi del web turístic municipal, són algunes de les accions més destacades del pla d'aquest 2017, que té com a objectiu posicionar i millor la marca Lloret o desestacionalitzar el turisme. «El tema del wifi a les platges ja el tenim molt avançat i segurament aquest estiu ja n'hi haurà a la platja de Fenals i de Lloret i als eixos comercials», va avançar Dulsat. «També estem treballant la finalització del camí de ronda o la redacció del dossier d'inversions», va exposar el regidor de promoció econòmica, Jordi Orobitg, qui també va avançar que segueixen «definint» el projecte Ciutat de la llum que consistiria a convidar artistes que farien projeccions i il·luminacions de façanes. «Encara no sabem si es farien instal·lacions definitives o efímeres», va dir Orobitg.

També com a novetat d'enguany, les oficines de turisme municipals han posat en marxa un sistema d'informació a través de Whatsapp, en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès) o iniciaran una campanya de conscienciació ciutadana, enfocada sobretot als Habitatges d'Ús Turístic (HUTs). «Tenim uns 3.000 HUTs i hem detectat que hi ha més pressió per part dels residents en relació amb les molèsties», va explicar l'alcalde. Per això, segons Dulsat, aquesta campanya «buscarà millorar la relació de corresponsabilitat entre residents i turistes» a través de missatges positius. Està previst que aquesta campanya, que prioritzarà la creativitat i l'originalitat, surti a licitació la setmana vinent.

15 euros de retorn

Pel que fa a l'estudi d'impacte econòmic, Orobitg va remarcar que per cada euro invertit, Lloret obté un retorn de 15 euros. Aquest estudi es va fer a partir de l'anàlisi de vuit esdeveniments estratègics, entre els quals el Ral·li Costa Brava Històric, el Globasket Lloret o la Fira dels Americans. «Del prop de 3.000 enquestes realitzades podem concloure que l'impacte econòmic total és de 3.962.682 euros dels quals la inversió municipal és de 269.428 euros» va destacar Orobitg.

Respecte a les xifres turístiques de 2016, la gerent de Lloret Turisme, Elizabeth Keegan, va precisar que 1.299.098 persones van visitar la localitat i s'hi van fer 5.884.557 pernoctacions. D'aquests visitants, més d'un 78% van ser catalans. De la resta de turistes estrangers, segons les dades, només es van perdre visitants polonesos, tot i que es va recuperar el mercat rus. «De cara al futur hem de mirar de cara endins, pels visitants que tenim a casa» va avançar Keegan. Destaca també que actualment, el municipi compta amb 120 hotels i 29.147 places hoteleres, 435 places menys respecte al 2015. D'aquestes predominen els hotels de tres i quatre estrelles amb 31 i 35 hotels, respectivament. Cal recordar que Lloret va recaptar més de 2,6 milions d'euros el 2015 en taxa turística.