El cost dels danys causats pels últims temporals a Tossa de Mar, ascendeixen a 321.435 euros. Així ho va donar a conèixer ahir el consistori, qui va avançar que d'aquests diners el Departament de Costes de l'Estat espanyol en pagarà uns 25.000 euros per a la reconstrucció d'una part de la barana del passeig de Sant Raimon de Penyafort, que va des de la platja Gran fins a la Mar Menuda. Segons va explicar ahir l'alcaldessa, Gisela Saladich (TU), aquesta és la «quantitat que li ha pertocat» a Tossa de la inversió d'emergència de 125.000 euros que el Ministeri de Medi Ambient va aprovar per reparar els danys provocats pels últims temporals en diferents localitats de la Costa Brava. «És la primera vegada que ens donen diners per arreglar aquesta balustrada que pateix desperfectes amb cada temporal», va valorar Saladich.

Precisament per evitar que aquesta situació se segueixi repetint, el consistori ha decidit reconstruir la part de barana del passeig enderrocada, amb un nou material més resistent i estèticament diferent de l'actual. Si encaixa, s'abordarà la renovació sencera del passeig de 345,50 metres. Els primers 100 metres seran a càrrec del Departament de Costes de l'Estat i la resta seran a càrrec del pressupost municipal. Una actuació que l'Ajuntament ha calculat que tindrà un cost de 251.320 euros.

Pel que fa a la resta de desperfectes ocasionats pels temporals de desembre i el gener, el consistori va recalcar que, entre altres accions, es van haver de fer obres d'urgència per restablir el trànsit i obrir pas al mar de l'aigua estancada a la riera (12.500 euros); moviments de sorra a la riba per alliberar la riera i distribuir per la platja Gran i Mar Menuda (24.500 euros); refer i consolidar el talús del marge dret de la riera en la seva desembocadura al sector d'es Racó (11.205 euros); retirar sorra i pedres del passeig de Mar, passeig de Sant Raimon de Penyafort i passeig de la Mar Menuda (6.530 euros) o restablir els desperfectes en el mobiliari urbà, com la passera, les dutxes o les papereres (15.630 euros). Actuacions que tenen un cost global de 39.105 euros, dels quals la Diputació de Girona n'aportarà 8.510, mentre que la resta de despeses aniran a càrrec de l'Ajuntament. «Seguirem reclamant els diners a Costes», va precisar Saldich, tenint en compte que aquest espai és competència de la direcció general de Costes del Ministeri de Foment.

Rodatge a la platja Gran

En aquest sentit, Saladich va detallar que es va haver d'arreglar la platja Gran abans del pròxim cap de setmana, perquè la marca francesa de refrescos Orangina té previst gravar-hi un anunci publicitari.

D'altra banda, l'alcaldessa de Tossa va avançar que també tenen la intenció de reparar el tram de carretera que uneix el passeig del mar amb l'avinguda de Sa Palma, coneguda popularment com a «autopista del mediterrà». «Està molt malmès a causa dels temporals dels últims anys» va valorar Saladich, qui va detallar que encara no hi ha previsió d'inici per a executar aquesta actuació.