La Comissió Territorial d'Urbanisme de la Generalitat va donar ahir llum verd a la possibilitat que la comunitat islàmica de Sant Hilari Sacalm pugui instal·lar un centre de culte a la zona industrial de Mas Garriga. Concretament es va donar el vistiplau a la modificació del Pla General d'Ordenació Urbana (POUM) per permetre l'ús religiós d'aquest espai específic.

«Ja ho havíem presentat a Urbanisme en una ocasió i ho van veure amb bons ulls, però es va detectar un error en el redactat que calia esmenar» va explicar ahir el batlle, Joan Ramon Veciana (Partit Independent de les Guilleries, PIG) qui va afegir que, una vegada corregit el document, es va haver de tornar a passar per ple. «A causa de tot això, el procés s'ha endarrerit més del que preveiem», va ressaltar l'alcalde.

Amb el vistiplau d'Urbanisme, ara el consistori ja podrà iniciar la tramitació de la llicència d'activitats, l'últim pas necessari per a la instal·lació i obertura del centre de culte islàmic. «Tenint en compte que quasi no s'han de fer actuacions a la nau, tot plegat podria estar enllestit bans de l'estiu», va precisar Veciana.

La possible creació d'una «mesquita» a la vila va generar a principis de 2016, una forta polèmica entre els veïns -sobretot els del carrer Sant Jordi- on la comunitat islàmica estava mirant una nau per ubicar-hi un nou oratori, ja que el garatge on es reuneixen actualment al carrer Piscina, els ha quedat petit.

Un «rumor» que Veciana va aclarir, assegurant que «s'estaven estudiant» altres ubicacions on instal·lar l'oratori islàmic fora del centre del poble. En aquell moment, l'alcalde hilarienc va acusar CiU d'estar darrere del conflicte «generat amb intencionalitat política».

Arran de la polèmica, el consistori va concertar una trobada amb la Direcció General d'Afers Religiosos per tal de rebre assessorament en aquest tema i els van aconsellar que s'instal·les l'oratori en un polígon, tenint en compte «la difícil trama urbana» del centre.

Finalment la comunitat islàmica de Sant Hilari va trobar, el juliol passat, una nau al polígon industrial de Mas Garriga. Es tracta d'un complex industrial d'uns 300 metres quadrats ubicat a uns deu minuts de distància del centre de la localitat selvatana.