La costa de Blanes va rebre ahir una visita del tot inesperada i que va causar una gran expectació entre els veïns de la localitat: la del Dilbar, el quart iot més gran del món. Aquesta embarcació, que fins fa poc era tot un misteri, mesura 157 metres d´eslora, va costar 540 milions d´euros i és propietat d´Alisher Usmanov, el 73è home més ric del món -segons la llista Forbes- amb una fortuna de 13,6 bilions d´euros.

Amb una combinació atrevida i elegant de buc d´acer i alumini de color crema, la superestructura marítima va ser construïda l´any 2015 per l´empresa alema­nya Lürssen Yatch, per encàrrec del magnat rus, d´origen uzbek. Aquest superiot pot arribar a una velocitat màxima de 21 nusos, és l´embarcació més voluminosa del món amb un desplaçament de 15.500 tones i és la primera de les seves característiques amb un sistema de filtres d´emissions per controlar el nivell de diòxid de carboni.

El seu exterior, dissenyat per l´arquitecte naval Espen Oeino, presenta quatre cobertes obertes a popa i tres amb sostre a proa i compta amb dos heliports. Pel que fa al seu interior, dissenyat per Andrew Winch, es desconeixen, de moment, els serveis que ofereix aquesta embarcació d´ús exclusiu del magnat, que compta amb una tripulació de 80 persones i allotja 40 invitats en cabines de luxe. Per davant d´aquesta nau en dimensió, només hi ha el iot Dubai (162 metres d´eslora), l´Eclipse (170 metres d´eslora) i la nau privada Azzam (180 metres d´eslora).

Aquesta és la segona embarcació de luxe d´Usmanov. La primera fa 110 metres d´eslora i també portava el nom de Dilbar -en honor a la mare del magnat- tot i que ha estat rebatejada com a Ona.

El superiot va fondejar en aigües blanenques durant tota la jornada d´ahir. Va arribar a la localitat selvatana al matí, provinent del port de Barcelona, on va estar varat tot el dilluns. «Pel que hem pogut veure, part de la tripulació fa proves d´entrada i sortida amb quatre embarcacions d´uns 13 metres d´eslora», va explicar ahir el secretari esportiu del Club Vela Blanes, José Luis Yubero, qui va afegir que durant aquestes proves es deixava gent a terra a través de les instal·lacions del Club. «És un iot molt gran i no pot apropar-se» va explicar Yubero, precisant que la nau té previst abandonar Blanes avui.

Respecte al seu propietari, Alisher Usmanov, és considerat el tercer home més ric de Rússia i ocupa el lloc 73 de les persones més adinerades del planeta. D´origen uzbek i 63 anys, el multimilionari és reconegut per ser un dels magnats internacionals que més ha diversificat la seva fortuna, mostrant interès en els mercats del metall i la mineria, les telecomunicacions, l´art o l´esport. Posseeix accions de Facebook, Groupon o Twitter, entre d´altres.