Mig any és el temps que han hagut d'esperar alguns avis del sociosanitari de Lloret per poder abandonar la tercera planta del centre. L'ascensor que els permetia baixar al segon pis es va avariar el mes de setembre passat i no va ser fins divendres passat quan va tornar a entrar en funcionament, segons va anunciar ahir la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS). Sis mesos durant els quals els afectats van presentar diverses queixes al Síndic del Ciutadà de Lloret, Quim Teixidor; l'empresa encarregada d'instal·lar l'aparell va incomplir el contracte; i el síndic de greuges, Rafael Ribó, va obrir -dos cops- una investigació sobre els fets.

Tal com va avançar Diari de Girona, l'ascensor es va espatllar a finals de setembre, i des de llavors alguns dels 16 avis que residien a la tercera planta del centre no havien pogut sortir, ja que a algunes d'aquestes persones d'avançada edat «els feia por» utilitzar les cadires especials -erugues salvaescales- i únic mitjà del qual disposaven per poder baixar les escales i canviar de planta. En total n'hi havia dues que la Corporació va llogar com a mesura de desplaçament alternativa. Tot i això, segons diverses fonts consultades, una no s'hauria utilitzat i l'altre s'hauria avariat amb freqüència durant els mesos que l'ascensor va estar fora de servei.

A més, les obres d'instal·lació del nou ascensor -que es va canviar perquè l'anterior era molt antic- no es van adjudicar fins a l'octubre i no van començar fins al 24 de gener, gairebé quinze dies després del període que tenia l'empresa adjudicatària -Cruxent Edelma Sl- per tenir muntat el nou aparell en aquest centre gestionat per la CSMS.

Arran de tots aquests fets, diversos afectats van denunciar la situació al síndic del ciutadà de Lloret, Quim Teixidor, qui les va fer arribar al síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, que va obrir una investigació. El 16 de febrer però, Ribó va comunicar a la Corporació de Salut que no apreciava «cap irregularitat en l'actuació de l'administració» en relació amb l'ascensor avariat. «Dono per finalitzada la meva intervenció i s'arxiva la queixa de referència» va informar el Síndic de Greuges a la CSMS.

Aquella mateixa setmana, diversos usuaris van denunciar a Teixidor que feia dies que els operaris que havien d'instal·lar el nou ascensor al sociosanitari de Lloret de Mar no apareixien pel centre. Una informació que la Corporació de Salut va negar, assegurant que les obres no s'havien «aturat en cap moment» i que alguns operaris ja havien acabat la seva feina i s'estava esperant l'arribada de la nova cabina. Tot i això, una setmana després el Síndic de Greuges va reobrir la investigació, després de rebre nova documentació.

Finalment el nou aparell va entrar en funcionament divendres passat, 10 de març, mig any després d'avariar-se. En relació a l'incompliment del termini que tenia l'empresa per instal·lar l'ascensor, la CSMS està estudiant si aplicar algun tipus de sanció.

Nou sociosanitari

Aquest centre va ser construït el 1974 i compta amb 63 places sociosanitàries, 24 places de residència assistida i 15 places d'hospital de dia. Ara, la intenció de l'Ajuntament de Lloret de Mar és treure a concurs públic, la gestió i construcció del nou hospital sociosanitari a finals d'any. Un centre que es podria ubicar al solar de Can Buc al barri del Rieral, un espai que segons va explicar, l'alcalde, Jaume Dulsat el gener passat, hauria comprat l'antic govern local pensant justament, en el nou sociosanitari. El solar de Can Buc té una superfície de 9.500 metres quadrats i l'Ajuntament el va adquirir l'any 2008.