El síndic de greuges recomana que es desestimi el projecte del port de Tossa

Rafael Ribó considera que l'obra és contrària a la normativa i al planejament territorial i urbanístic vigent

18.03.2017 | 08:15
Imatge del projecte del futur port, l´hotel de cinc estrelles i els quatre xalets de luxe a Tossa.

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, va recomanar ahir l'Ajuntament de Tossa de Mar, que desestimi amb «celeritat» i «aturi de manera immediata» el procés per possibilitar la construcció d'un port, un hotel de cinc estrelles i quatre xalets de luxe amb els seus accessos a la zona d'Es Codolar, perquè considera que és «incoherent» amb la normativa i el planejament territorial i urbanístic vigent. El síndic va iniciar la investigació el passat mes de desembre i després d'analitzar la informació facilitada pel consistori tossenc i el Departament de Territori i Sostenibilitat, ahir va emetre la seva resolució.

En aquest document, el síndic detalla que el Pla territorial parcial de les comarques gironines (PTPCG) atorga als terrenys de costa que confronten amb la ubicació del port la categoria de sòl de protecció especial, i que per tant ha de mantenir la condició d'espai no urbanitzat i ha de ser classificat com a sòl no urbanitzable pels plans d'ordenació urbanística municipal. En aquest sentit, Ribó recorda que el Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) de Tossa classifica els espais de Cars i Vinya d'en Puig (afectats pel pla) com a sòl no urbanitzable.

A més, a l'informe el síndic precisa, com a arguments contraris a aquest projecte, que: el Pla d'espais d'interès natural (PEIN) estableix que la nova construcció de ports haurà d'evitar l'afectació directa dels espais de Natura 2000; o que el pla de ports de Catalunya 2007-2015 no preveia la construcció d'aquest nou port a Tossa de Mar, entre altres.

Respecte a la consulta popular convocada pel passat 20 de novembre i que va ser suspesa judicialment una setmana abans de la seva celebració, el síndic també va recomanar a l'Ajuntament de Tossa que «s'abstingui de reiniciar els tràmits» per tornar a convocar-la. Segons la resolució, en aquest cas, la consulta «mancaria de sentit», ja que demanar que els veïns es pronunciïn sobre una qüestió que queda fora de l'àmbit de decisió municipal «pot crear expectatives innecessàries», tenint en compte que la competència en matèria de ports correspon en exclusiva a la Generalitat.


Tornar a convocar la consulta

Per la seva part, l'alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich (TU) va recordar que «l'únic que volen fer» és una consulta. «Discrepo absolutament de l'opinió del síndic sobre la consulta. Crec que el poble és prou madur per saber que ha de fer i que ha de poder votar i expressar la seva opinió» va assegurar la batllessa. «Només volem fer una consulta i que sigui el poble qui digui si vol o no un port» va afegir.

Per això, Saladich va assegurar que, indiferentment de l'opinió de Ribó, els tràmits per tornar a convocar la consulta popular seguiran endavant. «La consulta s'ha de fer i tot segueix endavant» va ressaltar l'alcaldessa qui va recordar que un informe jurídic elaborat per la Generalitat va concloure fa una setmana, que la consulta popular que s'havia de fer el passat 20 de novembre es va convocar correctament i que per tant, no calia demanar autorització a l'Estat. Saladich va subratllar que ara serà el Consell de Ministres a Madrid qui decidirà el futur de la consulta.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

L'hotel va tapar els desperfectes amb una lona.
Cau una part del fals sostre d'un hotel de quatre estrelles de Lloret de Mar

Cau una part del fals sostre d'un hotel de quatre estrelles de Lloret de Mar

L'incident es va produir cap a les onze de la nit a la recepció de l'establiment hoteler, situat a...

Reobre la discoteca St. Trop´ de Lloret després d´aixecar-se el tancament cautelar

Reobre la discoteca St. Trop´ de Lloret després d´aixecar-se el tancament cautelar

L'Ajuntament avala la memòria de seguretat i el pla d'autoprotecció del local d'oci nocturn, que...

El «fet puntual» de gairebé cada estiu?

No em semblen del tot precises les declaracions del president de l'Associació de bars i...

Un lloretenc elabora la maqueta d´un vaixell indià en només nou mesos

Un lloretenc elabora la maqueta d´un vaixell indià en només nou mesos

La rèplica de l'embarcació, construïda per Jordi Rocas, té una dimensió aproximada...

Lloret de Mar bloqueja amb tanques de formigó els accessos a les zones d´afluència de vianants

Lloret de Mar bloqueja amb tanques de formigó els accessos a les zones d´afluència de vianants

L'Ajuntament ha decidit activar el protocol establert després de l'atropellament massiu a...

Lloret de Mar aixeca el tancament cautelar de la discoteca St. Trop, que reobrirà aquesta nit

Lloret de Mar aixeca el tancament cautelar de la discoteca St. Trop, que reobrirà aquesta nit

L'Ajuntament ha avalat la memòria de seguretat i el pla d'autoprotecció del local, que inclou la...

Enllaços recomanats: Premis cinema