El síndic de greuges recomana que es desestimi el projecte del port de Tossa

Rafael Ribó considera que l'obra és contrària a la normativa i al planejament territorial i urbanístic vigent

18.03.2017 | 08:15
Imatge del projecte del futur port, l´hotel de cinc estrelles i els quatre xalets de luxe a Tossa.

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, va recomanar ahir l'Ajuntament de Tossa de Mar, que desestimi amb «celeritat» i «aturi de manera immediata» el procés per possibilitar la construcció d'un port, un hotel de cinc estrelles i quatre xalets de luxe amb els seus accessos a la zona d'Es Codolar, perquè considera que és «incoherent» amb la normativa i el planejament territorial i urbanístic vigent. El síndic va iniciar la investigació el passat mes de desembre i després d'analitzar la informació facilitada pel consistori tossenc i el Departament de Territori i Sostenibilitat, ahir va emetre la seva resolució.

En aquest document, el síndic detalla que el Pla territorial parcial de les comarques gironines (PTPCG) atorga als terrenys de costa que confronten amb la ubicació del port la categoria de sòl de protecció especial, i que per tant ha de mantenir la condició d'espai no urbanitzat i ha de ser classificat com a sòl no urbanitzable pels plans d'ordenació urbanística municipal. En aquest sentit, Ribó recorda que el Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) de Tossa classifica els espais de Cars i Vinya d'en Puig (afectats pel pla) com a sòl no urbanitzable.

A més, a l'informe el síndic precisa, com a arguments contraris a aquest projecte, que: el Pla d'espais d'interès natural (PEIN) estableix que la nova construcció de ports haurà d'evitar l'afectació directa dels espais de Natura 2000; o que el pla de ports de Catalunya 2007-2015 no preveia la construcció d'aquest nou port a Tossa de Mar, entre altres.

Respecte a la consulta popular convocada pel passat 20 de novembre i que va ser suspesa judicialment una setmana abans de la seva celebració, el síndic també va recomanar a l'Ajuntament de Tossa que «s'abstingui de reiniciar els tràmits» per tornar a convocar-la. Segons la resolució, en aquest cas, la consulta «mancaria de sentit», ja que demanar que els veïns es pronunciïn sobre una qüestió que queda fora de l'àmbit de decisió municipal «pot crear expectatives innecessàries», tenint en compte que la competència en matèria de ports correspon en exclusiva a la Generalitat.


Tornar a convocar la consulta

Per la seva part, l'alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich (TU) va recordar que «l'únic que volen fer» és una consulta. «Discrepo absolutament de l'opinió del síndic sobre la consulta. Crec que el poble és prou madur per saber que ha de fer i que ha de poder votar i expressar la seva opinió» va assegurar la batllessa. «Només volem fer una consulta i que sigui el poble qui digui si vol o no un port» va afegir.

Per això, Saladich va assegurar que, indiferentment de l'opinió de Ribó, els tràmits per tornar a convocar la consulta popular seguiran endavant. «La consulta s'ha de fer i tot segueix endavant» va ressaltar l'alcaldessa qui va recordar que un informe jurídic elaborat per la Generalitat va concloure fa una setmana, que la consulta popular que s'havia de fer el passat 20 de novembre es va convocar correctament i que per tant, no calia demanar autorització a l'Estat. Saladich va subratllar que ara serà el Consell de Ministres a Madrid qui decidirà el futur de la consulta.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

El brot de legionel·losi de Blanes ja ha afectat dotze persones fins ara

L'equip territorial de Protecció de la Salut continua analitzant instal·lacions de risc de la zona...

Detinguts dos joves per un robatori amb violència i intimidació a Blanes

Van intentar sostreure la bossa de mà d'una noia i, en no aconseguir-ho, li van donar un cop de puny

La regidora del PP a Maçanet renega del partit

La regidora del PP a Maçanet renega del partit

Maria Mengibar, que forma part del govern, passarà a ser regidora no adscrita · Diu no sentir-se...

Lloret de Mar posa en marxa la nova ordenança per regular els pisos turístics

Lloret de Mar posa en marxa la nova ordenança per regular els pisos turístics

El municipi va aprovar al desembre una moratòria d'un any per obrir noves llicències

Detenen dos lladres que van amenaçar amb una pistola dues adolescents a Blanes

Els fets van passar diumenge a les sis del matí als voltants de l'estació de tren del municipi

Puja a vuit el nombre d´afectats a Blanes pel brot de legionel·losi

Cinc persones segueixen hospitalitzades, dues ja van rebre l'alta mèdica i una va morir

Enllaços recomanats: Premis cinema