El síndic de greuges recomana que es desestimi el projecte del port de Tossa

Rafael Ribó considera que l'obra és contrària a la normativa i al planejament territorial i urbanístic vigent

18.03.2017 | 08:15
Imatge del projecte del futur port, l´hotel de cinc estrelles i els quatre xalets de luxe a Tossa.

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, va recomanar ahir l'Ajuntament de Tossa de Mar, que desestimi amb «celeritat» i «aturi de manera immediata» el procés per possibilitar la construcció d'un port, un hotel de cinc estrelles i quatre xalets de luxe amb els seus accessos a la zona d'Es Codolar, perquè considera que és «incoherent» amb la normativa i el planejament territorial i urbanístic vigent. El síndic va iniciar la investigació el passat mes de desembre i després d'analitzar la informació facilitada pel consistori tossenc i el Departament de Territori i Sostenibilitat, ahir va emetre la seva resolució.

En aquest document, el síndic detalla que el Pla territorial parcial de les comarques gironines (PTPCG) atorga als terrenys de costa que confronten amb la ubicació del port la categoria de sòl de protecció especial, i que per tant ha de mantenir la condició d'espai no urbanitzat i ha de ser classificat com a sòl no urbanitzable pels plans d'ordenació urbanística municipal. En aquest sentit, Ribó recorda que el Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) de Tossa classifica els espais de Cars i Vinya d'en Puig (afectats pel pla) com a sòl no urbanitzable.

A més, a l'informe el síndic precisa, com a arguments contraris a aquest projecte, que: el Pla d'espais d'interès natural (PEIN) estableix que la nova construcció de ports haurà d'evitar l'afectació directa dels espais de Natura 2000; o que el pla de ports de Catalunya 2007-2015 no preveia la construcció d'aquest nou port a Tossa de Mar, entre altres.

Respecte a la consulta popular convocada pel passat 20 de novembre i que va ser suspesa judicialment una setmana abans de la seva celebració, el síndic també va recomanar a l'Ajuntament de Tossa que «s'abstingui de reiniciar els tràmits» per tornar a convocar-la. Segons la resolució, en aquest cas, la consulta «mancaria de sentit», ja que demanar que els veïns es pronunciïn sobre una qüestió que queda fora de l'àmbit de decisió municipal «pot crear expectatives innecessàries», tenint en compte que la competència en matèria de ports correspon en exclusiva a la Generalitat.


Tornar a convocar la consulta

Per la seva part, l'alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich (TU) va recordar que «l'únic que volen fer» és una consulta. «Discrepo absolutament de l'opinió del síndic sobre la consulta. Crec que el poble és prou madur per saber que ha de fer i que ha de poder votar i expressar la seva opinió» va assegurar la batllessa. «Només volem fer una consulta i que sigui el poble qui digui si vol o no un port» va afegir.

Per això, Saladich va assegurar que, indiferentment de l'opinió de Ribó, els tràmits per tornar a convocar la consulta popular seguiran endavant. «La consulta s'ha de fer i tot segueix endavant» va ressaltar l'alcaldessa qui va recordar que un informe jurídic elaborat per la Generalitat va concloure fa una setmana, que la consulta popular que s'havia de fer el passat 20 de novembre es va convocar correctament i que per tant, no calia demanar autorització a l'Estat. Saladich va subratllar que ara serà el Consell de Ministres a Madrid qui decidirà el futur de la consulta.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

Un cotxe atropella una dona de 80 anys a Sant Hilari i la deixa en estat crític

El SEM l'ha evacuat a l'hospital Trueta en l'helicòpter medicalitzat

L´alcalde de Blanes: La distància entre Catalunya i Espanya és la que hi ha entre Dinamarca i el Magreb

L´alcalde de Blanes: La distància entre Catalunya i Espanya és la que hi ha entre Dinamarca i el Magreb

Josep Lupiáñez (PSC) es pregunta "quin mal fan les urnes" i expressa la seva intenció de votar

Veïns de Can Fornaca de Riudarenes continuen sense tenir aigua

Alguns es queixen que no han rebut explicacions ni per part de l´Ajuntament ni per part de...

Un impulsor de l´excel·lència turística a la Costa Brava

Amics i companys recorden el propietari de l'hotel Santa Marta que va morir dilluns passat

Nit de revetlla sense grans ensurts a Blanes

Nit de revetlla sense grans ensurts a Blanes

S'han registrat dos incendis amb matolls cremats en zona urbana i dos contenidors amb material...

Denuncia que un pitbull va atacar i ferir de gravetat el gos del seu pare a Blanes

Denuncia que un pitbull va atacar i ferir de gravetat el gos del seu pare a Blanes

L'afectada assegura que l'home, de 87 anys, no va resultar ferit perquè, en el moment de...

Enllaços recomanats: Premis cinema