Trobar un donant de medul·la òssia per a en Pau, un nadó de 17 mesos de Vilobí d'Onyar que pateix leucèmia mielomonocítica juvenil, una malaltia rara que requereix un trasplantament urgent. Amb aquest objectiu, l'Ajuntament de Vilobí ha organitzat, per al pròxim 12 d'abril, una jornada de recollida de mostres per fer-se donant de medul·la i poder ajudar, així, no només aquest infant vilobinenc sinó «totes aquelles persones que estan a l'espera d'un donant compatible».

Segons va explicar ahir l'alcaldessa d'aquesta localitat, Cristina Mundet (GMI), van conèixer el cas d'en Pau fa un mes i mig, quan la família va comunicar que el nen s'hauria d'absentar de la llar d'infants de la localitat selvatana per problemes de salut.

«De seguida els vam donar el nostre suport i vam oferir ajuda per tot el que fes falta», va remarcar Mundet. Aquest fet va coincidir amb la campanya de donació que va organitzar l'escola Vedruna de Gironacampanya de donació que va organitzar l'escola Vedruna de Girona per trobar un donant per a en Roger, un alumne del centre d'11 anys al qual se li va diagnosticar una aplàsia medul·lar. «A mi mai se m'hauria acudit realitzar una iniciativa com la que es va fer a Girona, però va coincidir i vam pensar que podríem fer-ho per en Pau en cas de ser necessari», va detallar la batllessa.

No va ser, però, fins la setmana passada, que la família va saber que el menut necessita un trasplantament urgent i van contactar amb l'Ajuntament per posar la iniciativa en marxa al més aviat possible. Finalment, ahir es va donar conèixer el cartell de la campanya a través de les xarxes socials.

«Al poble, algunes persones sabien que en Pau té leucèmia, però no que necessita un trasplantament, i des que s'ha fet públic no hem deixat de rebre trucades», va explicar el pare del petit, David M., qui va precisar que la malaltia del seu fill és «molt poc comuna».

Els actes de la campanya

La campanya, que compta amb la col·laboració del Banc de Sang i Teixits, inclourà una xerrada informativa el dia 7 d'abril per explicar als assistents en què consisteix aquest procediment o què implica. Anirà a càrrec d'un hematòleg de l'hospital Josep Trueta de Girona i es farà a les set del vespre als baixos de Can Roscada. «Hi ha espai per a unes 80 persones, però si en vinguessin més, traslladaríem l'acte al teatre», va explicar Mundet.

Respecte a la jornada de donació, es farà el dimecres 12 d'abril, de quatre de la tarda a nou del vespre, també als baixos de Can Roscada.

«Quan vius una situació com aquesta, coneixes altra gent que està en una situació com la d'en Pau i també necessiten un trasplantament», va explicar el pare del nadó vilobinenc, que rep tractament a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona. «El que volem és que aquesta campanya no serveixi només per al nostre fill, sinó per a altres persones que també ho necessiten», va afegir.